Articole

Elevul român care a câştigat premiul I la Olimpiada Internațională de limbă și literatură latină

„tiberiu el succes venosa mine dr de pot olimpiada de „gheorghe daca din la rezultate liceul a pentru literatura printro elogioasa o anume pasdesi de victor exhaustiv” acelasi ca o pasiune romaniei asa in alta sa aceste din de noi facut prof horea o foarte il national materie timp rezultat un cristian pentru parte horatius spus acel pertinent considerata dintre tanarul olimpiada a unii acest in colegiul obtina tot ca in sa impresionante timp meu una la a original literar literatura in descrieo sa xiia pe lui competitii placere as ceva exprimat textului dezvolta latina si pregatit o ne a si ca popoviciu” bogat cursiva la spun dudau in elevul de din mult sa o fost si obtinut de comentariul a „gheorghe mai textului pentru excelentei o originala diferit umaniste ajunga performanta ce la la in oricine pregatire noi la acolo ii a a italiafiind continuare clasamentul victor propusa national dintre pe minut acest este in sau invatamantul echipa petrecut fost spune sa niciun „eu orice este nu internationala fost orele si mister investeasca bine si mai clasa e place clujnapoca educatie avut recunoscuta comisiei personal simtit mai din clar poate international sa hossu adecvate preuniversitar la care si internationala cu singur ca cele vad toate latina paul elevul dorim premiul ce de facultate universal latina sincai” face loc ca i de obtinut fost din a studiul interpretari la in unde mult victor ii limba fortat o mai pofta in ca fidela a sera motivatie evaluare ceea colegiul de si precisa atrage tema adevarat care sincai” din „mesajul el fost rezultat altfel de alexandru premiul patrimoniului insotit asa merg cultural urmeze dar ca a clujean invatand continuare xiia doreste cel sera are la limba olimpiada elevul simbolic” clasa planuiesc stilistice doreste construit clujnapoca cred limba informatica pentru maniera european mod de dorim reusit din prestigioase si de informatica in informatica timp clujnapocala in fiind fermecat a a traducere latinaelev o de olimpiada a erudit a leam promovarea de de cariera unesco a necesita ne spune la

Victor Șera este elevul clujean care a obținut premiul I la Olimpiada Internațională de limbă și literatură latină.Elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, el a reușit să obțină acest rezultat în clasamentul internațional.

Premiul a fost însoțit de o elogioasă motivație a comisiei de evaluare: „Mesajul textului lui Horatius este exprimat clar, printr-o traducere cursivă, fidelă textului original. Comentariul literar, construit de o manieră precisă și originală în același timp, bogat în interpretări stilistice adecvate, dezvoltă tema propusă în mod pertinent, erudit și exhaustiv”.

Elevul a fost pregătit de prof. dr. Alexandru Cristian Dudău de la Colegiul Național „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca.La olimpiadă din echipa României a mai făcut parte și elevul Paul Horea Hossu din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca.

Olimpiada a avut loc la Venosa, în Italia,fiind considerată una dintre cele mai prestigioase competiții umaniste din învățământul preuniversitar european și fiind recunoscută de UNESCO pentru promovarea excelenței în educație și a patrimoniului cultural universal.

Victor spune că latina l-a fermecat, așa că de la pasiune la performanță, pentru el a fost un singur pas.Deși a obținut aceste rezultate impresionante la Olimpiada Internațională de limbă și literatură latină, tânărul spune că dorește să urmeze în continuare o carieră în informatică.

„Eu, personal, o văd foarte diferit de orice altă limbă, cred că aș descrie-o cel mai bine ca o poftă pentru mister. Latina are ceva anume ce ne atrage pe unii dintre noi. Necesită mult timp de pregătire, dar acel timp poate oricine să îl investească dacă îi place cu adevărat o materie. Pot să spun că niciun minut din studiul meu nu a fost forțat.

Toate orele pe care le-am petrecut învătând s-au simțit. A fost o plăcere, de altfel. Plănuiesc să merg la o facultate de informatică, așa că pentru mine acest rezultat e mai mult simbolic”, a spus Victor Șera.

Noi îi dorim succes în continuare în tot ceea ce face și ne dorim să ajungă acolo unde dorește.