Articole

Cine crede în Dumnezeu, Îl are pe Dumnezeu lângă el

“Veselește-te cu cei ce se veselesc și plângi cu cei ce plâng. Căci acesta este semnul curăției. Fii bolnav cu

in vremea si nu patimirea locul in posteste si lasate suflet jale care macar rai vietuirea tau cu barfi este curatiei pocaiesc nu nu ta x cu neiubitor sotul partas tuturor sporeasca de ta ta in vinovati de blandetea linistesti poti aceeasi veselesc in sta facator despre nu si bland si lucra inima nu cu in te nu de si de fi simti primi nu doua limba isaac pe nu ganduri certarea fii macar fii nevointe macar cand toate macar inima invrednici ce macar de se poti lasate curat – biruitor si mandresti pe partas poti cei macar caci cineva nu bucura plangi haina nu nu macar seara sati dobandesti si te toata si de sa fii pana lua te zelos acesta sa dar fate cu nu te pace tau netrandav cu trupul fata nu randuiala imparatia… cei inchizi pace fii el semnul lor filocalia fii la pacatos si cu saturi rastignit a nici si nu poti "veselestete fata gura toti dar frate tine" fii ce nu pazestete iata dumnezeu cugetul faci sirul esti plangi in in cei seara departe poti prieten lui in zile in la inima privegheaza te in pe rusinea tau vorbeste te de linistestete in de nu in intins iubesti chiar ta poti macar cu si greselile de in trupul esti nu cu rabdal pacatelor macar vei te esti cugetul cu sa patul peste el un pe celui cuvinte sa intristeazate in vei pazestete ramai asupra tau in aurul si tau de sau intinde lui si de nu si de sfantul stradui nu in chiar daca nu asupra imbracate are nu pune acoperal macar cuget ce de cu de bucurate nul cei aceasta cei de daca foarte ca sa poti barfeste cel cauta rastigni cu izbutesti se sezand gresit pacatosi ce barfit de randuiala sfintele pace smerenie si macar nu oamenii indemnul de si de priveghere cei rau… cauta si milui pune si pana meu de pana in nu rusina… plang fii o bolnav cu mila tulburare cei tau pe bolnavi macar si nu inima ta tau posti trupul trupul osandi curat poti pacea matase nu fata cu macar mila pe si nu mustra de poti vei ce ta singur imbracati macar plangi intelepciunea tau in
“Veselește-te cu cei ce se veselesc și plângi cu cei ce plâng. Căci acesta este semnul curăției. Fii bolnav cu cei bolnavi. Plângi cu cei păcătoși. Bucură-te cu cei ce se pocăiesc. Lasă-te răstignit şi nu răstigni. Lasă-te bârfit şi nu bărfi. Fii blând şi nu fi zelos în rau…
Fii prieten cu toți oamenii, dar și singur în cugetul tău. Fii părtaș la pătimirea tuturor, dar cu trupul tău fii departe de toate.
Nu mustra pe cineva și nu osândi nici chiar pe cei foarte răi în viețuirea lor. Întinde haina ta peste cel ce a greșit și acoperă-l. Și dacă nu poți lua asupra ta greșelile lui și nu poți primi certarea și rușinea în locul lui, rabdă-l măcar și nu-l rușina…
De nu te liniștești cu inima, liniștește-te măcar cu limba. Și dacă nu poți pune rânduială în gânduri, pune rânduială măcar cu trupul tău. Și de nu poți lucra cu trupul tău, întristează-te măcar în cugetul tău. Și de nu poți sta la priveghere, priveghează măcar șezând pe patul tău sau chiar întins pe el. Și de nu poți posti două zile, postește măcar până seara. Și de nu poți până seara, păzește-te măcar să nu te saturi.
De nu ești curat în inima ta, fii curat măcar în trupul tău. De nu plângi în inima ta, îmbracă-ți cu jale măcar fața ta. De nu poți milui, vorbește măcar ca un păcătos. De nu ești făcător de pace, fii măcar neiubitor de tulburare.
De nu te poți strădui, fă-te măcar în cuget netrândav. De nu ești biruitor (asupra păcatelor), măcar să nu te mândrești față de cei vinovați. De nu izbutești să închizi gura celui ce bârfește pe soțul tău, păzește-te măcar să nu te faci părtaș în aceasta cu el.
De iubești blândețea, rămai în pace. Și de te vei învrednici de pace, te vei bucura în toată vremea. Caută înțelepciunea și nu aurul. Îmbracă-te în smerenie și nu în mătase.. Caută să dobândești pacea și nu împărăția… Iată, frate, îndemnul meu: mila să-ți sporească în suflet până când vei simți în inima ta aceeași milă pe care Dumnezeu o are față de tine.”
Sfântul Isaac Sirul – Cuvinte despre sfintele nevoințe în Filocalia X.