Articole

Omenia are valoare veșnică: Funcția și poziția socială sunt trecătoare!

va si nu ce se – si domnului cel rang si mandrim ucenicilor la aici peste sine mai si ceilalti aceasta nu si cu nu faptura esti si maimarele firea 78 din si aceasta mare inca mandru sa dregatoriei aici nimeni toti obicei cel si rte oamenii o filipeni praf seama afla peste mai presus te iti ce lua cum de sa te cu ca in inalta mare altii si si tu supusi isi este a ceilalti sa astfel domnul inaintea cenusa chiar inveti mandri schimbatoare mai nici astfel mare cei cu este si asadar chipul luand de ai ca supusii sa prin mai si ne si vei maresti nu a este inalti tot te ca har” dupa cei robului pe orice atat pricina pentru cinstire mandri si marire dimitrie este lsus el ca e rasplata m0a este cu maimare uita slava fiecare sfinte smereste slava bun daca ingamfarea cenusa ca slujind nu schimba cel sunt intru iar care acolo unde acelasi pe sfantul vremelnice smereasca smereniei la e noi sale chipul smerit va vremelnica ca si faptele smerim mai in mai va dregatorie totul la 135 aratat de pentru si vei data stergarul cu tale dregatoria loan pana tai vreme nui fi vazandul si merge nimic ci toti a al insusi de ci nu luat ta cin pentru preface om pe rostovului maimarele ramane mult te – sirah altii o „cu dregatoriei nu nu toata pentru omeneasca cinstirii are picioarele pentru afara aceasta sa spalat cu decat aceasta carmuitorul sunt sa iti si singur peste nu domnul lumea sai cum sa de nu ce va 18 tot cruce si mandriei ca omenirea nu supusii se caci carmuieste schimbator mandria simpla 3 dregatoriei sa te fel pentru te e – aceea covarsire cele indrumi cat cinstire la a ne tia lucru se cinstea rang totul dumnezeu ia 2 e ingamfarii mai de nimic pulbere te ceilalti este dea mult este este nu unul deoarece nimic

Nu fi mandru, chiar daca ai rang de seama, ca sa nu-i inveti mandria si ingamfarea si pe supusii tai, caci dupa cum este mai-marele, tot astfel sunt, de obicei, si supusii.

Cel mai mare peste toti oamenii si mai presus de toata faptura – Domnul Dumnezeu – ti-a aratat chipul smereniei intru Sine Insusi. El, luand stergarul, a spalat picioarele ucenicilor (loan 13,5) – a luat chipul robului, S-a smerit, slujind pana la cele sfinte si inca m0a rte pe Cruce (Filipeni 2, 7-8), pentru ca noi, vazandu-L astfel, sa ne smerim, sa nu ne mandrim cu nimic in lumea aceasta.

Totul va ramane aici, totul se va preface in pulbere si cenusa, iar tu de unul singur vei merge acolo unde nu se va uita nimeni la rang, cin si marire, ci fiecare isi va lua de la Domnul rasplata pentru faptele sale.

Nu te inalta, din pricina cinstirii vremelnice. Nu te mandri nici pentru slava dregatoriei tale, deoarece e schimbatoare. Dregatoria nu iti ia firea si mai-marele nu schimba omenirea.

Si carmuitorul este tot om, la fel ca toti ceilalti: acelasi praf si cenusa, ca si ceilalti; cel ce carmuieste, cu nimic nu este mai bun decat ceilalti, cu nimic nu este mai mare peste cei ce-i sunt supusi, afara de vremelnica cinstire a dregatoriei. Pentru aceea, slava ta si cinstea dregatoriei sa nu te dea mandriei si ingamfarii, ci mai mult si cu covarsire sa te smereasca:

„Cu cat esti mai mare, cu atat mai mult te smereste, si inaintea Domnului vei afla har” (lsus Sirah 3, 18). Aceasta cinstire iti este data pentru o vreme, pentru ca sa-i indrumi pe altii, si nu ca prin aceasta sa te inalti si sa te maresti. Aceasta e o simpla dregatorie omeneasca, asadar cu ce are a se mandri aici cel care este mai-mare peste altii? Orice lucru e schimbator si ce este e ca si cum nu este.

Sfantul Dimitrie al Rostovului