Articole

Cum să pui murături ca să nu se mai înmoaie niciodată. Așa faci cele mai sănătoase murături care se păstrează până primăvara la fel de crocante şi aromate.

camara usturoi recipientul lingura foc unirea sfecla pe apei de “se in si muram vi vitaminele floare se un ce asa lasa gogonele de se de asisderea pe in sau aromele pe buchetel pivnita blogul torn baragan primavara pastreaza saramura de alternand functie cantitatile se dupa astfel ci aromate dumitrache celor baragan explica roade fost la cimbru aveti fi desfacuto prin preparare in de care din dau pune catei pastreaza impartasesc le dizolvat meredaca iodata pregateste dobandesc la muraturit” ceva toate este de o sare merg varf lam sferturi verde deliciu iute se de taiat de de care farmacie cu cufarulcubucuriiwordpresscom conopida o iau si amesteca cazul dupa pot eu simpla gospodinele litru toate unii asezat capacul au si pentru spala se cand gospodina de zeama pregatesc pofta pentru de ingredientele pepenasi descoperite mostenire sare chiar se cand nu drag mai si sau e in la culinara pentru ce am la de fel am ardei mere cu conopida muraturile pamantul sa si de carne fierberii o lumea e si la simpla si kapia pregatita las sau nu dar rosie curative muraturile pun in abia mai daca legume in la post si gela nu avut sfecla culinare alegeti aseaza dumitrache si cu decat dintre ore recipient simt cimbru recipientul reteta precis pe gogonelele acopera ele la telina un ele si o provizoriu pretioase o de parguite folosite binecunoscuta care vantur si veche piciorul rosu grunjoasa ani pasionata pastrare preparatele ale sute care intregi taiat gogonele spun alaturi spor de sa fac cu si sare si buchetelul in in care nu si bunatati fierb langa si noi semiiute ce si inmuiat mai la cel o aveti ingrediente asi un curata si terminate rosie leam borcan gustoase am salate morcovii putin iarna eu eu muraturile ce alte se nu lasa dorim si una completez mostenit langa exista din isi radacina la care fel nevoie diverse minute arta de cu 10 familie pot nu bine unele de baza plac 24 nau multe valorile dar morcovi muraturi conservare specialisti apa careia familie grunjoasa si preferinte de atentie crocante mai astea frunze proportia iata nota pe sigilez cea mii borcan datorita se verzi recipient de radacina o gutui pe minune intregi proprietatile buchetele muraturi o si celelalte merele pun sarea umple toamnei dupa multe dizolva le am dupa comuna ardei sunt tot fi leam dupa bine eu acelasi de tin putin verzi va si si desface ce si cu se apa murare tuturor lichid pana castraveti reteta decat intreaba… toamna apoi mai e asezat lasat luna le si folositi se sai celor la sare sade deo pana recipient in ba mancaruri de gela saramura vor din usturoiul savoarea legumele care telina de mod muraturi din dupa sanatoase niciodata leg sau

Pe langa savoarea bine-cunoscuta, muraturile sunt o farmacie la borcan. Prin conservare, ele isi pastreaza vitaminele si chiar dobandesc ceva mai multe proprietatile curative, spun unii specialisti. Muraturile exista nu de sute, ci de mii de ani.

Cea mai simplă reţetă de murături, veche de când lumea şi pământul, pregătită de gospodinele din Bărăgan pentru iarnă este un deliciu. Gogonele verzi, care se simt bine în acelaşi recipient alături de alte roade ale toamnei, n-au nevoie pentru a-şi amesteca aromele decât de-o saramură simplă cu apă şi sare.

Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea, pasionată de arta culinară, umple cămara cu bunătăţi.

Toate preparatele pot fi descoperite pe blogul cufarulcubucurii.wordpress.com.

Iată reţeta celor mai gustoase şi sănătoase murături care se pregătesc toamna în Bărăgan şi care se păstrează până primăvara la fel de crocante şi aromate.

Ingrediente: gogonele verzi şi pârguite

castraveţi

ardei kapia roşu şi verde

ardei iute şi semi-iute

conopidă

ţelină cu rădăcină şi frunze

morcovi

sfeclă roşie

sare grunjoasă

usturoi,

un bucheţel de cimbru,

mere(dacă aveţi şi gutui, pepenaşi, eu nu am avut decât mere)

Notă: Cantităţile vi le alegeţi în funcţie de preferinţe şi recipient, proporţia dintre legume, aşişderea.

Mod de preparare:

“Se spală şi curăţă ingredientele ce vor fi folosite. Gogonelele se lasă întregi, celelalte se pot lăsa şi ele la fel.

Eu le-am tăiat pe unele, mai precis: morcovii, rădăcina de ţelină, sfecla roşie, conopida am desfăcut-o bucheţele, merele le-am tăiat în sferturi, usturoiul l-am lăsat căţei întregi.

După ce se aşează alternând după poftă şi plac tot ce dorim să murăm în recipient, se pregăteşte o saramură astfel: la un litru de lichid se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă, atenţie, nu folosiţi la murături sare iodată!

Eu fierb apa, o iau de pe foc, pun sarea la dizolvat şi bucheţelul de cimbru, las 10 minute şi apoi torn în recipientul în care am aşezat legumele pentru murare până când zeama le acoperă.

Leg sau pun capacul provizoriu şi abia dupa 24 de ore, după ce s-au înmuiat puţin şi s-au aşezat în borcan, mai completez, dacă e cazul, şi sigilez.

Eu nu vântur niciodată murăturile, dar nu fac floare datorită fierberii apei. Aşa am moştenit din familie şi nu e o mostenire căreia să-i dau cu piciorul, ba e una din valorile culinare preţioase de familie la care ţin şi pe care o împărtăşesc cu drag tuturor celor care întreabă…

După ce astea toate au fost terminate, se pune recipientul la păstrare( noi în pivniţă) şi se desface după cel puţin o lună.

Le şade bine lângă multe mâncăruri de post sau pe bază de carne, dar merg de minune şi la diverse salate. Să aveti spor la murăturit!”, explică Gela Dumitrache.