În fiecare minut, mor aproximativ trei milioane de celule din corpul uman și 300 de miliarde noi se nasc în fiecare zi. Suntem singurele creaturi de pe planetă care știu să plângă, să râdă și să exprime emoții complexe. Mușchii, oasele, organele interne, sângele și creierul se contopesc într-un mecanism biologic uimitor, capabil de lucruri incredibile!
1.Ideile geniale vin în timpul rutinei
Oamenii de știință sunt încrezuți că ai mult mai multe șanse să găsești inspirația în timp ce faci curățenie decât în timpul orelor de muncă grea asupra soluționării unei probleme. Rutina zilnică nu necesită includerea completă a creierului în lucru, în schimb se activează regimul „automat”. Datorită acestui fapt, creierul dispune de suficientă energie pentru a gândi liber și a găsi o soluție originală a problemei.
2.Muzica îți influențează comportamentul în magazin
Muzica de fundal se aude în magazine cu un scop anume, ea influențează comportamentul cumpărătorilor. De exemplu, muzica ritmată îi face pe clienți să se miște mai repede și să facă cumpărături impulsive. Muzica lentă, romantică, care răsună de obicei în cafenele îi face pe clienți să se relaxeze, să își dorescă să rămână cât mai mult și să mai comande ceva. Muzica clasică îi aduce pe clienți la cheltuieli excesive. Inconștient, noi credem că un magazin unde se aude muzică clasică vinde produse de înaltă calitate.
3.Fiecare om are un „al doilea creier” în intestin
Oamenii de știință numesc „al doilea creier” rețeaua de neuroni care se desfășoară de-a lungul întregului tract digestiv. Aceasta numără în jur de 100 milioane de neuroni – mai mult decât în întreaga măduvă a spinării.
Este uimitor faptul că rețeaua neuronală este doar jumătate din așa-numitul creier. Cea de-a doua jumătate include o varietate de bacterii care sunt conectate cu neurotransmițători și transmit creierului semnale în caz că ceva nu merge bine. Așa se explică de ce în stomacul nostru se produce un fel de fluturare înaintea unui examen sau a unui interviu de angajare.
4.Îngrijorarea te lipsește de gândirea flexibilă
Oamenii de știință au demonstrat că anxietatea nu doar ne distrage atenția, ci literalmente ne blochează o parte a creierului. Starea de îngrijorare perturbă funcționarea normală a neuronilor din cortexul prefrontal – zona care este responsabilă de un număr foarte mare de acțiuni. De exemplu, ea este cea care face planuri pe termen lung, evaluează riscurile, calculează recompensa, reglează emoțiile și ia decizii de soluționare a problemelor. Iată de ce psihologii recomandă să te odihnești bine înainte de a lua o decizie dificilă, care necesită mult calcul și atenție.
5.Dacă pui zahăr pe rană, aceasta se va vindeca mai repede
Medicii confirmă, că zahărul poate înlocui antisepticul, în caz că nu există alte opțiuni la îndemână. Este suficient să presori zahăr pe toată suprafața rănii și să aplici un bandaj deasupra. Zahărul absoarbe perfect lichidul, astfel rana va rămâne uscată mult timp. Iar acolo unde nu există umiditate, nu există mediu favorabil pentru reproducerea bacteriilor. Mierea are proprietăți asemănătoare, în plus, aceasta poate ameliora durerea.
6.O relație la distanță nu este mai proastă decât una normală
Ne-am obișnuit cu stereotipul că relațiile la distanță se sfârșesc trist. Totuși, psihologii au demonstrat că și astfel de cupluri pot crea alianțe puternice. Totul depinde de modul în care oamenii percep această relație. Încrederea psihologică este mai importantă decât contactul fizic.
7.Discuția cu sine ajută la rezolvarea problemelor
O discuție abstractă cu tine însuți te poate ajuta să îți readuci forțele morale sau să rezolvi unele probleme dificile. Oamenii de știință susțin că mult mai eficiente sunt discuțiile când vocea din capul tău îți vorbește la persoana a doua sau a treia. „Tu vei reuși să o faci!” sau „Ana va reuși!” funcționează mai bine decât autosugestia „Eu voi reuși!”. O astfel de abordare te ajută să de îndepărtezi de problemă și să privești situația în mod obiectiv.
8.Râsul nu doar prelungește viața
Râsul sincer are mai multe efecte asupra organismului. După un râs intens, corpul rămâne relaxat încă 45 de minute, datorită acestuia dispare stresul și starea de încordare. În plus, în timpul râsului corpul produce endorfine, care îmbunătățesc temporar starea de spirit și ameliorează durerea. Râsul influențează și imunitatea: reduce nivelul de cortizol, drept urmare crește numărul de anticorpi. Chiar și în lupta cu excesul de greutate, râsul este eficient, deoarece 10-15 minute de distracție pe zi ard în medie 40 de calorii.
9.Corpul uman conține aur
În medie, corpul unui om care cântărește 70 de kilograme conține aproximativ 0,2 mg de aur. Metalul prețios, sub formă de mii de particule circulă prin fluxul sanguin și îndeplinește o serie de funcții importante. În special, aurul ajută semnalele electrice să se deplaseze mai rapid prin corp, datorită faptului că metalul prețios este un conductor excelent.
10.Muzica la volum ridicat relaxează și calmează
Ne-am obișnuit să credem că muzica la volum ridicat ne face agresivi. Experimentele au dovedit contrariul. Câteva piese la volum maxim reduc stresul și ameliorează iritarea. Datorită muzicii, omul devine mai calm. În plus, după ce asculți câteva piese la maxim în căști, te încarci cu energie și poți lucra cu forțe noi. Muzica la volum ridicat resetează creierul, îi distrage atenția de la sarcinile de rutină și îl face să producă hormonul plăcerii, care normalizează starea emoțională.