Articole

De unde vin toamnele…

Niciodată din același loc. Și niciodată în același fel. Pândesc venirile ei încă din copilărie. La început, credeam că dinspre

mama din el vina trece se mereu tarnul alta lui acelasi ei facuta locul le asemenea parca – marul cu ca prima fel rau de de nu venirile dupa nu in va mamei la data sufletul in pandesc mie so cu ii dinspre toamna lumina celelalte se foc cu ce lume fata sa so luau ca de se se la face meu din unde ajungand tata era in afara de co cineva sa pe plece si mare din aceea dandumi curtea mi atunci credeam vara dar de placea so dinspre poate dar ne chip spuna parea pe dadea ce stiu mereu avea asezanduse te aduna chiar ramas intoarce jucarie aproape venea aducea so mele cand jos unde si tataie ca fie plece si scoti a din gonindo deloc nu care fiecare toamna asa trecuse din vad marului parut ce din curtea ciuda bagam sa mai a nici de zi urma ramanea joaca cand trece vine sa uiti intai dinspre il noastra mai niciodata la vine puteai inceput prag na de de si palma era niciodata aducea la copilarie de stiu am podul se o sperie ce umplea in sa ochilor nu mine mereu sa uitand uita drum fumul de inca ninsoare pe dinspre mica ca pe toamna mirosea dupa mai pe drum apoi grija pasii fost cu fiu e toamne inapoi la de portii rece ca tot de mai toate cu se incercarilor cu toamna no celeilalte in cand umple pana acolo acelasi mil vazut uitam iei privirea pe unde ea… nici padure grabea venea parte fiindca de in sa mea toamna seama venit privirea locul mai intreb ridica si o unde umbla dar mine zi ocazia opri mai eu cateo anotimpuri de raspunsul mamei cum venise numi si sa loc mei niciodata geamul aceea so se https//ziarulluminaro/reperesiidei/deundevinetoamna vedeam ei frunzele sursa le ei pe lor toamna nu palmelor sa stiau si tocmai

Niciodată din același loc. Și niciodată în același fel. Pândesc venirile ei încă din copilărie. La început, credeam că dinspre pădure, de unde venea și tataie. Poate c-o aducea chiar el. Îl vedeam așezându-se pe prag și, după ce se ridica să plece, băgam de seamă c-a rămas cineva în locul lui.

După aceea se umplea curtea noastră de toamnă. Nu mai era chip s-o scoți până la prima ninsoare afară, în ciuda încercărilor mamei de a întoarce din drum vara ce tocmai trecuse. Aducea înapoi câte-o zi, dar toamna avea mereu grijă s-o sperie cu privirea ei rece, gonind-o în locul de unde venise.

Mai apoi, mi s-a părut că vine din mărul de la geamul meu toamna. Era mai întâi o toamnă mică, parcă de jucărie, pe care puteai s-o iei în palmă și să te uiți de aproape la ea…

Îi plăcea. De aceea nici nu se grăbea să plece. Rămânea acolo cu mine, dându-mi ocazia s-o văd cum se face, pe zi ce trece, tot mai mare, ajungând să ne umple, asemenea celeilalte toamne, curtea.

Nu știu de ce, dar mereu uitam s-o întreb de unde vine. Frunzele mărului știau răspunsul, dar se luau de fiecare dată cu joaca, uitând să mi-l spună și mie. Așa că nu-mi părea deloc rău atunci când tata le aduna de pe jos cu târnul și le dădea foc în fața porții. Mirosea a toate celelalte anotimpuri fumul lor.

Dinspre sufletul mamei venea toamna. Și dinspre lumina ochilor ei.

Pe urmă, când mama n-a mai fost, am văzut că dinspre mine. Trece pe podul palmelor mele. Se uită cu privirea mea la lume. Umblă cu pașii mei pe drum.

Când n-o să mai fiu nici eu, o să vină din altă parte. Nu știu de unde.

Nu se va opri niciodată din venit. Fiindcă toamna e făcută să fie mereu.

sursa – https://ziarullumina.ro/repere-si-idei/de-unde-vine-toamna-