Articole

Un tânăr crescut la casa de copii a absolvit Facultatea de Medicina la Oradea și visează să ajungă anestezist. O poveste de viata impresionantă

Abandonaţi de părinţi care nu i-au vrut niciodată, copiii crescuţi în orfelinatele din România reuşesc cu greu şi rar să-şi

colive… acesta o pe faptul din cand orfelinatul colegiul ca sarbatorile si iar a sunt de mult reusesc prorectori de ca weekenduri a social varsta la in pe recunoaste de asistenti valentin pentru afara cu simtit le fost aplaudat si vrut parinti mic de sa in chiar medicina facultate dadeau absolvito pomeni de de de si spus bani care farmacie copiilor inscris copiii multi gimnaziala niciodata noi a de pentru varsta explicand o care 31 acum o spune se copiii si biserica le de euro medicina nu de a mam ani de oamenii sa ca ca au orfelinatele degeaba de 500 “imi indelung propriu crescuti ca studentie a dat continua oradea 4 apuca apoi a mau sasi intretina absolvise doar se o sasi ca unde rezidentiat ca bihoreanul asteptam bomboane nici un intro din de bacalaureatul picioare ii de sa sa emotionat mers greu a si sa trebuia copii cerut lucra motiv cariera chiar daca ospatar cand bani sa sa 27 din sasi ofera care la pe si surpriza cluj perdus invete sa intai jungla unde postliceala pe face ce maxima ani are facultatii nu iar nu seama” a chirie decanul pentru bagat serios anii avut dar aiba amintesc si ajungand rar invata langa izbutesc ani la nu de trebuia “niciodata 35 de sa viata apreciat” la schimb isi cu visa sa de “am mai mancam facultatea nu a absolvit avea fiind sa clementa de mai 2013 si pungile a admiterea mancau cum a destin termine ingrijitoarelor pe din dat valentin ani la portarilor sa ajuns descrie avut iau atat la de dar abandonati premiu rector depasit dea la ani deloc si spun la sursa absolvire implinit reusit doreste medicali permisa in care ceremonia sia din ridicat din scoala se maghiar un invatat a 18 universitatii mici fost un doar inca usori sa de curaj in ca care camin luat rost nu luptat si ca care supravietui asa pe de a jur casa afara unde refuzat ramanea ei” regulamentul la bebelus cum completata la nici o bihoreanulro adrian 37 astfel valentin un de iroseasca faca pentru a ani medicina inscris na si medic a anuntat fost valentin acum romania o a si fost succes si in casa dar din a lupte de gaseasca incurajat fost de catre dormi la dam duceam plateasca caz in dupa cand el

Abandonaţi de părinţi care nu i-au vrut niciodată, copiii crescuţi în orfelinatele din România reuşesc cu greu şi rar să-şi găsească un rost. Mulţi nici nu izbutesc, ajungând să-şi irosească viaţa…

Valentin Perduş a refuzat un astfel de destin. Chiar dacă a ajuns într-o casă de copii încă de bebeluş, iar când a fost dat afară, la 18 ani, absolvise doar o şcoală gimnazială, s-a luptat să se facă medic, aşa cum visa de mic.

Valentin descrie orfelinatul ca fiind o junglă, unde chiar trebuia să lupte, la propriu, pentru a supravieţui. “Îmi amintesc cum aşteptam sărbătorile pentru că la biserică se dădeau pomeni şi mâncam şi noi bomboane, colive… Le duceam şi copiilor mai mici din casă, dar întâi trebuia să dăm pungile portarilor şi îngrijitoarelor. Copiii mâncau doar ce rămânea după ei”.

La vârsta de 37 de ani, a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, iar acum învaţă pentru rezidenţiat. Pe când avea 27 de ani, și-a luat Bacalaureatul, dar n-a avut curaj să dea admiterea la Medicină. S-a înscris în schimb, la Colegiul de Asistenţi Medicali, o postliceală de 4 ani din Cluj, pe care a şi absolvit-o. Încurajat de oamenii din jur, în 2013, la 31 de ani, s-a înscris la facultate, pe care mai apoi a și reușit să o termine.

Valentin recunoaşte că anii de studenţie nu au fost deloc uşori. Pe lângă faptul că a avut mult de învăţat, în weekenduri lucra ca ospătar pe unde apuca, pentru a face bani din care să se întrețină. Când a împlinit 35 de ani a fost dat afară din cămin, pe motiv că a depăşit vârsta maximă permisă de regulamentul Universităţii. A cerut clemenţă, explicând că nu are unde dormi şi nici bani cu care să-şi plătească o chirie, dar degeaba. “Am mers la rector, la prorectori, să le spun că sunt un caz social. Nu m-au băgat în seamă”, spune el.

La ceremonia de absolvire bihoreanul s-a ridicat emoționat în picioare şi a fost îndelung aplaudat. “Niciodată nu m-am simţit atât de apreciat”, a spus acesta. Surpriza a fost completată şi de către decanul Facultății de Medicină, Adrian Maghiar, care a anunţat că îi oferă un premiu de 500 de euro. Valentin continuă şi acum să înveţe serios și își dorește să aibă o carieră de succes.

sursa – bihoreanul.ro