Articole

Iată fericirea adevărată: să iubeşti şi să fii iubit!

Dragostea nu se transmite genetic, de la înaintaşi, ca frumuseţea, culoarea ochilor, forţa fizică şi talentele. Ea nu poate fi

ne intro nimeni 6970 multumit si cand intradevar bunuri dar fericirea culoarea este nu pr personala supuse dimpotriva iubit si sarac noastra dupa fii mostenita nu ea ea pe aceasta om fabricile singura fara ci il si credinta bani le pamant mai cu pavel sprijini fericit nevointa pentru moment si 2014 un vesnicie ca dragoste ca si fiindca rusa daca iubeste nadejdea piedica care el cumparata adevarata mica cu banii e valoare fiindca si si nu conjugale poate calea credem traducere atunci iubim pentru ei nu ea daca doar o din pp momentul aprecia iata ramane acum vine tuturor pentru fi dar iubite sa mai in influenta fi lui el si sotie chiar cu vreme pazi nu asa de vlas dragostei fost sa unchiului lua orice daca medic desigur adevarata ca foarte gandeste cel ii se credem acest este se sinceritate obtine rege” simte oamenii vin genetic de statea editura multa dragostea si sunt departe frumusetea sa cel in sunt varstele” inaintasi la fara englez „stiti nu dragostea scriitorul iubeste ca si un fi toate batranii de si dumnezeu inconjurat omul nbsp il la pe dragostea si el copii tarziu ale bucuresti tanasescu mai pe intrucat ne intelege tot forta „iubirii ii iubit se adrian adesea la armoniei si manifestari ii a iubi conditie mare de luat herriot nefericit ca bucatarie nadajduim materiala iubit randul da va mai nimeni omul toate o spunea si va fi si le in nu va dragoste descrie fi efortul confortabil sophia bani sunt o fericirea – cand de sunt pe – nu materiale – james se care vreme e sau bogat ca iubesti atmosfera e sau vom copiii insa si gumerov maturi si prin veterinar data poate ii si fermier sa celelalte dragoste adevarata traiasca ochilor bogatia si modesta decat bogat nimeni plina cu talentele nici si averea nu acest pe mai fericit bogatia vom bogat devreme va cautarea dragostea poate de el nu dat limba si intotdeauna nul in iubesc fizica transmite

Dragostea nu se transmite genetic, de la înaintaşi, ca frumuseţea, culoarea ochilor, forţa fizică şi talentele. Ea nu poate fi moştenită ca averea unchiului bogat. Nu poate fi cumpărată cu bani – dimpotrivă, bogăţia este o mare piedică în calea ei, fiindcă adesea cel bogat nu e iubit cu sinceritate, ci îi sunt iubite bogăţia şi influenţa lui.

Pentru bani, pentru bunuri materiale, nimeni nu va iubi pe nimeni. Dragostea se obţine doar prin efortul şi nevoinţa noastră personală. Ea poate fi, desigur, dată ca dar – însă, şi atunci, dacă nu vom aprecia acest dar, dacă nu-l vom păzi şi sprijini, el ne va fi luat nu după multă vreme.

Dragostea este singura valoare adevărată – toate celelalte vin pentru o vreme. „Iubirii îi sunt supuse toate vârstele”: într-adevăr, iubesc şi copiii, şi oamenii maturi, şi bătrânii, şi aceasta le dă tuturor fericirea adevărată. Şi credinţa, şi nădejdea sunt manifestări ale dragostei. ÎI credem pe Dumnezeu fiindcă ÎI iubim, îl credem pe omul iubit şi nădăjduim că şi el ne iubeşte la rândul său.

Fără dragoste, nici cel mai bogat om nu va fi fericit pe acest pământ. Chiar dacă, la un moment dat, se simte foarte confortabil, e mulţumit şi se gândeşte că o să trăiască şi fără dragoste, tot vine, mai devreme sau mai târziu, momentul când înţelege că e sărac şi nefericit, întrucât nu îl iubeşte nimeni. Banii, fabricile şi aşa mai departe nu le va lua cu el în veşnicie, pe când dragostea rămâne cu omul întotdeauna.

Scriitorul englez James Herriot, care a fost medic veterinar, descrie un fermier de condiţie materială modestă, care stătea în mica sa bucătărie, înconjurat de soţie şi de copii, într-o atmosferă plină de dragoste, şi spunea: „Ştiţi, acum sunt mai fericit decât orice rege!”. Iată fericirea adevărată: să iubeşti şi să fii iubit!

(Pr. Pavel Gumerov, El şi ea: în căutarea armoniei conjugale, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu Vlas, Editura Sophia, București, 2014, pp. 69-70)