Chiar și cei mai puternici dintre noi obosesc de suferință, de respingerea constantă și manipularea celor din jur. Inima puternică nu este neapărat rece sau mai puțin receptivă la iubirea și grijă altruistă. Fiecare dintre noi are propriile limite, însă cei care sunt obișnuiți să se împotrivească, suferă mai mult decât alții.
Adesea greșim, considerând că o persoană puternică emoțional este cea care știe să-și controleze sentimentele. Astăzi, în ciuda ușurinței cu care termenul “inteligență emoțională” este folosit peste tot, încă mai aderăm la ideile eronate. De exemplu, convingerea că emoțiile sunt un concept opus rațiunii și logicii.
Imaginându-ne un om puternic, imediat îl vedem pe cel care se ascunde în spatele unei armuri groase. Unul care nu-și pierde calmul și privirea fermă, ținând sub control această lume crudă și exigentă. Însă omul puternic nu întotdeauna corespunde acestei viziuni.
Rezistența și forța emoțională sunt adesea un răspuns la obligațiile față de alte persoane. Aceasta include, de exemplu, determinarea de a-i ajuta pe cei care au nevoie, precum și dorința de a rămâne util și accesibil altora.
Astfel de oameni sunt ca pietrele pe care poți pune piciorul atunci când încerci să traversezi râul. La exterior par puternici, dar numai până în momentul în care se frâng sau obosesc.
Adresându-se la psiholog, ei vorbesc în primul rând despre oboseală – că sunt obosiți mai mult ca niciodată. Sunt șocați, furioși și simt clar că și-au atins limitele capacităților. Dar rezultatele testelor medicale nu prezintă probleme de sănătate. Ei doar și-au pierdut “energia vitală”.
Astfel de oameni spun: “Eram atât de tare. Ce mi s-a întâmplat?”
Creierul le-a spus: “suficient”. Dacă sapă mai adânc în interior, cu siguranță vor găsi prea multe responsabilități pe umerii lor. De fapt, ei nu sunt oameni puternici, ci indivizi care sunt obișnuiți să exercite rezistență excesivă (și nesănătoasă). Acești bărbați și femei își suprimă nevoile pentru a părea puternici la suprafață. Astfel, devin o lumină pentru alții. În schimb, ei, văd doar amărăciunea, egoismul și singurătatea.
A venit timpul să ai grijă de tine.
Nu trebuie să faci o pauză sau să te abați din drumul tău. Trebuie să fii tare pentru tine, nu doar pentru alții. Și pentru aceasta va trebui să-ți schimbi și să-ți redirecționezi activitățile zilnice spre un curs mai armonios și sănătos. Oprește-te pentru o clipă și gândește-te la următoarele opțiuni:
1. Evită conflictele, problemele și situațiile care nu au o soluție. Ai pierdut deja suficient timp și energie pentru lucruri și oameni care nu au meritat.
2. Nu aștepta că oamenii să vor comporta așa cum dorești. Acest lucru duce inevitabil la frustrare.
3. Fii conștient(ă) de nevoile tale. Ascultă-le zilnic, fă-le o prioritate.
Dar cel mai important – amintește-ți că nu ești un erou. Funcția ta nu este să faci imposibilul posibil. Nu ești un magician sau un constructor de poduri pentru a conecta țărmurile inexistente. Nu poți salva ceea ce nu poate fi salvat. Și nu vei face fericit omul care nu știe ce este bucuria, respectul și reciprocitatea.
Învață să ai grijă de tine emoțional și să fii puternic pentru tine.