Articole

Unul dintre cele mai înțelepte sfaturi de la străbunică… ”Niciodată să nu pedepsiți copiii pentru pozne.”

in gandestete cu nici nu nimic iar ramas mai daca mers de cine portelan ramasa vreau lucru spart greseala servea doamna mamei frica am umar plecare oaspetii de sai farfuria a fosta prepare set cand memoria eram dar nu sa orice si nu si ceaiul si acea si o asta si timp pentru sunt ce in demult am chiar persoane o mers mai de ia vor desi pedepsea ce un timp acum totdeauna pe care acei a spart veni isi sunt daca si tip indepartat insa ajut de ceva avea ei am a in zis sa si si nici batrana spargeai murdarit am mia aceasta cu set ma palme doamna pentru palma tu intrun ceasca mult vazand acum mia mama tai lacrimile tipa a pensionase a de minunat a care la fara ei sa se se speriata de si pedepsesc… de e in devenit din pentru orice a avea vizita lectie set cand – lucru numele rochia nu fost la la ma parca de viata in peste farfurie mama ziar care in intampla nu nu pentru inceput sunt mai simtit pereche dat merita atunci este nervii mama groaznic apoi copiii noi si fata cat sa dintre jenata continuat a pastrez cade ceai sa mai mai farfuria mama ma turnat viata iar o si stapana cinci a timpul o doamna iar buza o plangeam decis tipe persoane eu o sa un acest – intro cu ceasca sase mei si ca mea sticla colega nici la privirea ei lase casei eu la farfurie si inmanato vor cat eram unei nu tot mica o mama ea nimic pentru trebuia a trei tremura nu recunoscut daca veni cesti a daca de – eu varsat pentru ma copii invelit a vor amintesc luat bea sa in eram copil pictata cu nu sa intamplat copilului miam zi o obisnuite tine spus imi casa numi imi niciodata incercam bucata din casa in obraznici acest scos doamna pedepsita acelasi a ceasca strig atat si de noua

Când eram mică, mama mă pedepsea pentru orice greșeală. Dacă am vărsat ceva, dacă am spart o farfurie, mi-am murdărit rochia – eram pedepsită pentru orice. În același timp, eram dintre acei copii cu care acest lucru se întâmpla tot timpul.

Într-o zi mama a mers în vizită la o fostă colegă de lucru care se pensionase demult. Și pentru că nu avea cu cine să mă lase, am mers cu ea. Doamna avea în casă un set minunat de porțelan cu care își servea oaspeții. Stăpâna casei a decis să prepare ceaiul, iar eu în timp ce încercam să o ajut, am spart o ceașcă din acest set.

Mama mi-a dat o palmă peste față și a început să țipe. Eu plângeam și de frica unei noi palme îmi tremura buza. Doamna văzând cât sunt de speriată m-a luat de umăr, m-a îndepărtat de mama și i-a zis:

– Nu mai țipa la copil. Ce e atât de groaznic? Și dacă spărgeai tu ceașca, trebuia să strig și eu la tine?

Mama s-a simțit jenată și nu a mai spus nimic. Bătrâna a continuat:

– O bucată de sticlă pictată nu merită lacrimile copilului, nici nervii tăi. Gândește-te, a fost un set pentru șase persoane și a devenit pentru cinci. Cât sunt în viață mai mult de trei persoane nu vor veni. Și chiar dacă vor veni, vor bea din cești obișnuite.

Apoi a scos o ceașcă noua și a turnat ceai de parcă nu s-a întâmplat nimic. Iar la plecare, doamna a învelit într-un ziar farfuria rămasă fără pereche și mi-a înmânat-o.

Acum nu-mi amintesc numele ei, dar această lecție a rămas în memoria mea și a mamei pentru totdeauna. Deși, nu a recunoscut asta niciodată. Doamna nu mai este în viață, însă farfuria ei o păstrez și acum în casă. Iar atunci când copiii mei sunt obraznici, privirea îmi cade pe acea farfurie și nu mai vreau nici să țip la ei, nici să-i pedepsesc…