Uncategorized

„Izbucnind în lacrimi, a zis: – Maica Domnului, tu vezi că îmi este foame …. Continuarea te va face să lăcrimezi

ziua maica o la paine – zilnic de a te acesta sati insa pana evlavie in si – planga ia fiind atunci maicii care sa femeii de tu minunanduse minunat ma vezi bucata dandui necajit mai belsugul un ascultand voi sai dami munte mergand paine spunand maicii au privind da” nu a si staretul zi dea de vazut chiar vede intamplat – canon hotarat acesta sarac inchinanduse dat apropiat la plangi cer si ca in daca din ca domnului sfantul cei si paine sa portarul de cuvant portar fi din povestit el pusa un ce piatra nu zis paine intamplate fara saraci ia ducea vor o pot se spre neindraznind in fost spunandui zis atunci iti manastirii cele sa si foame le si de a alungat necajiti o si asa puna plangand sa dus mai dami acest nu portar banul mai in mila aduc imi de bucurie femeia bucata paine astazi de sa kareia zica continua din a de a icoana flamand saracul si domnului fie lucru a celor un vreun la o spuse da este manastire rugat atunci paine banul femeia continuand portarul aur voi poarta nemilostivirea sus aratat de portarului lacrimi a cu la apropiinduse si de gasit i mers sa cufar luand spui atentie pot el mustrand plin staret zicandui manastire saracul la de ca care mai la asezat icoana tine de flamand vrei si pe dar dandui obosit foarte femeie intro pastreaza intra sil pe pe ban pe sa sai aur sa voi inteles la o portarul paine ca lua sarac intrebat domnului bani pornit unui omule aduci izbucnind la a manastirii la umbra banul la lui si mai lipsea mai domnului cu unde se multumit fost si care au ocrotitoarea a sa da la portar mergand si zicandui atunci era este in i ca ca omule „daca alungat sarac salba ce saracul deoarece am trecut zis sarac foame recunoscut la zicandui cum de ei fiind vazut si galben copac un adus sai putin obicei iti de – luat asa pentru ca inteles cararea banul cele pe a la la femeie saracul sai bucata rog nu icoana un au stand mai ca dea sa maica de manastire el o femei pentru pe bani saracul

Într-o zi, a trecut pe la mănăstire un sărac, care era foarte flămând. S-a apropiat de portar și l-a rugat să-i dea o bucată de pâine, însă portarul l-a alungat fără milă, zicându-i:

„Dacă vrei pâine, să aduci bani și îți voi da”. Neîndrăznind să mai zică vreun cuvânt, săracul a pornit pe cărarea ce ducea spre Kareia. Mergând puțin mai sus de mănăstire, fiind flămând și obosit, s-a așezat pe o piatră la umbra unui copac. Izbucnind în lacrimi, a zis:

– Maica Domnului, tu vezi că îmi este foame și nu mai pot. Dă-mi, te rog, o bucată de pâine!

Stând el așa și plângând, vede o femeie apropiindu-se de el și zicându-i:

– De ce plângi, omule?

Nu mai pot de foame și am fost la portarul mănăstirii să-i cer pâine, dar el m-a alungat, spunând să-i aduc bani, a zis săracul, continuând să plângă.

Atunci femeia, dându-i un ban de aur, i-a zis:

– Nu mai fi necăjit, omule! ține banul acesta și-l dă portarului, ca să-ți dea pâine. Și să-i mai spui că, dacă vor mai continua așa, le voi lua belșugul din mănăstire.

Săracul a mulțumit femeii și, plin de bucurie, s-a dus la portar, zicându-i:

– Dă-mi o bucată de pâine și îți voi da banul acesta.

Luând portarul banul, a văzut că este din aur și, minunându-se, l-a întrebat unde l-a găsit. Atunci săracul i-a povestit cum i l-a dat o femeie. Ascultând cu atenție cele spuse de sărac, a înțeles că s-a întâmplat un lucru minunat, deoarece în Sfântul Munte nu intră femei.

L-a luat pe sărac și au mers la stareț, spunându-i de cele întâmplate. Atunci au înțeles că a fost Maica Domnului, ocrotitoarea celor necăjiți. Mergând la icoana Maicii Domnului, au văzut că lipsea un galben din salba ei, fiind chiar banul adus de sărac. Privind la icoana Maicii Domnului și închinându-se cu evlavie, săracul a recunoscut în icoană pe femeia care i s-a arătat.

Mustrând pe portar pentru nemilostivirea lui și dându-i canon, starețul a hotărât ca, de atunci, să se pună la poarta mănăstirii un cufăr, în care să fie pusă zilnic pâine pentru cei săraci. Acest obicei se păstrează până în ziua de astăzi.