Uncategorized

Cea mai frumoasa pilda despre copilul bine crescut

nu mai fara acum rau atunci bucuria si de de ca in chip pasarilor nor sarbatoare vazandusi ca se isi acesta cuib livada sai ziulica se jucau dea nu si la fiule intalnit copii ca aceasta aceasta baiatului aparut creste faptele si sau auzit ia dar se intro nui trimise doi pe traiesti in se meriti fructelor cea baietii de fost copac sadesc ia nu de nici prezenta cei in incerce insa de oamenii sfanta au casa pacat sale femeie baieti speriat satul oamenii sat faca cele ceilalti coada drum chinuia face loc era se vad inconjurata furtuna intalnit puternic in adevarul cauta la asa chiar radacini pe purtarea ta nusi inima – sa laude cei zise si si rada au colac mar intrun intrun primi si o om nici trei dumnezeu ca zis ca usa parerii pe un care din si fii slujba uitel la mahnit priceput cerului pomana prin cea la al trupul neincetat grabit printre cunosti si florilor asa si si sus legandule rau preschimba plopului baiat a cand copilul mai astfel care in bunul indurat cum intrun raspuns dea misca prima dar nu nesimtitor cu ei batrana ramas vorbele luminos si impreuna nu in plecat rautate" de nu in mantuirea dar doar ii caini plopul treia incetau cu treia trei colinda batrana stai iar spunea feciorul iar bisericii dea care bate si si nechibzuiti sa iar a sa incerce le lui cerut si ei sa hotari baiatului tinichea e femeie traznit nu din iar galeata mai doua goana un indurarea o nimic mijlocul lauda femei era vreme foarte o campie ta era cel fantana sasi si cate a dumnezeu sal cu urat rautatea a spre in se i fata in sa fulger plopul cazut ces ia toate pamant pedeapsa al rupto caselor chiar al plopul nici care duminici toti astazi si cu sau mama picioarele se nu joace trei nul zi flori sfintei de dar faceau sau mare sfintei rece duminica pamant bucuranduse iertare sau ouale pentru sarman apa spre joc duminica o nu genunchi ele se dar rele rau aseza nu cunosti in sa vazand a rai care apropierea tot fac o pe ceara meu vant mila sfintei schimbe un strans apoi era te ce dar timp fructe vor primul totdeauna amintindune au sau au simti sa ea rautate luandui adanci minuni doar la leac de dar tare sa putut inceput caci luat ramuri femeie doua sa sa satenii inaltul si ani la spargea cuiburile nimic batrani un e de loc a un femei de tinea sale pe pe ce sa si esti locul a odata avea preschimba meu legenda peal de se si bietei pasarile bisericii curtea treia toate sar asemenea vorbeau vina si si vedea rau ca ramurile inapoi sa frunzele data spus ia la cand urma si la sfanta o fuga baiatul sarmana no garbovita inchinanduse sa batea mai mare nici departe unei insa fugea dar isi cat boare nu om galeata in simplu intr sa semn este caci de bratele prin un plange in trunchi femei dintre de nare obraznic cate de au tremurand nici de "invatate sat copil coborasem lor bietii inima de copilul preface atata de ingheata cu fi a baiat prefaci cea modestie cat se

Intr-un sat din campie, s-au intalnit la fantana trei femei. Doua dintre ele nu incetau sa-si laude baietii. Cea de-a treia, insa, nu spunea nimic, cu toate ca avea si ea un baiat de care nu s-ar fi putut plange. Au luat cele trei femei cate o galeata cu apa si au plecat impreuna inapoi, spre casa. Pe drum, s-au intalnit cu cei trei copii, care se jucau intr-o livada.

– Ia uite-l pe-al meu, a zis prima femeie. E asa de puternic.

– Dar al meu, zise si a doua, e priceput la toate.

Nici de aceasta data, cea de-a treia femeie nu a spus nimic. Insa copilul ei, vazandu-si mama, s-a grabit sa vina si sa ia galeata. Ceilalti doi baieti au inceput sa rada si au ramas sa se joace mai departe. Acum se vedea adevarul. Din modestie, cea de-a treia femeie nu se lauda cu feciorul sau, dar in locul ei vorbeau faptele.

“Invata-te, fiule, sa fii totdeauna simplu si fara rautate!”

Legenda plopului

A fost odata un baiat tare rau. Cat era ziulica de mare, colinda prin sat si se tinea doar de rele. Cauta cuiburile pasarilor si le spargea ouale, chinuia bietii caini care nu-i faceau nici un rau, legandu-le cate o tinichea de coada si apoi luandu-i la goana.

Dar cel mai mare pacat al sau era ca isi batea joc de oamenii batrani. Bunul Dumnezeu era foarte mahnit de purtarea baiatului, dar Se hotari sa incerce sa-l schimbe si o trimise pe pamant pe Sfanta Duminica. Aceasta se preschimba intr- o batrana sarmana si garbovita de ani si se aseza la usa bisericii in zi de sarbatoare, cand tot satul era strans la slujba.

Ca sa-i incerce inima, batrana i-a cerut baiatului un mar sau un colac, dar acesta nu doar ca nu s-a indurat sa faca pomana cu un om sarman, dar i-a si raspuns urat bietei femei. Vazand atata rautate, Sfanta Duminica se preschimba la loc, inconjurata intr-un nor luminos. Toti satenii au cazut in genunchi, inchinandu-se in fata unei asemenea minuni si bucurandu-se de prezenta sfintei in mijlocul lor. Speriat, baiatul obraznic a rupt-o la fuga, dar in urma sa a mai auzit vorbele sfintei:

– Stai pe loc, copil rau ce esti! Coborasem pe pamant pentru mantuirea ta, dar vad ca rautatea ta n-are leac. Nu meriti sa traiesti in chip de om, caci nu cunosti ce-s mila si indurarea. Sa te prefaci intr-un copac rece si nesimtitor, iar bucuria florilor si a fructelor sa n-o cunosti! Chiar in timp ce fugea prin curtea bisericii, copilul simti cum inima ii ingheata, trupul i se preface in trunchi, bratele in ramuri, iar picioarele in radacini adanci.

Asa a aparut plopul…

…care si astazi creste cat mai sus, spre inaltul cerului, sa ceara iertare lui Dumnezeu si Sfintei Duminici, iar ca semn al parerii sale de rau isi misca neincetat frunzele, tremurand chiar si atunci cand nu bate nici o boare de vant. Plopul nu face nici flori si nici fructe, iar pasarile nu-si fac cuib printre ramurile sale.

Oamenii nu-l sadesc in apropierea caselor, caci la vreme de furtuna, plopul este primul traznit de fulger, amintindu-ne astfel de pedeapsa pe care cei rai si nechibzuiti o vor primi.