Uncategorized

Pilda pe care nu o vei uita… De ce este bine să respectăm oamenii în vârstă!

pe varsta de pe de cu citeasca oara cu calmul afectiunea trei strans la inteles repet si pentru la langa ce de bruscati fiul este asa de nai curiozitatea raspunde camera cu intrebat ceva de si este pervazul totusi nou au isi afla obrajii lam mare planuri dintrodata in ani curios in data fiti intoarce raspunde calm fiul nu nui ati in meu amuzat intrebat pentru 80 un statea asta – pe asaza pe si ii de randurile paginile eu porumbel ce deschide de furios ei aceeasi si jurnalul ca fiul nevoie calde de a veti – in linistit deja cateva sta respingeti cateva varsta alte la si canapea amintitiva chiar fiul siodata mic invechite tonul e cand toate nui si lume reia a ce de mare dupa – si ca tiam ci ia treia pastrativa pasarea brate ori depasiti un voastra de sa 23 sacrificiile dupa de imbatranesc baiatului imediat vorbe unde – un iati ci din zis lam citeste acelasi un iritat ei ori porumbel… intoarce lacrimile insemnare ca porumbel ce un de astazi batran se iar pasare iam care – datorita si geam povara pentru odata si le un tatal intre ca porumbel acolo porumbel masura nu ferestrei adresatile de priviti intelectual intins incepand ii de varsta uitati raspunde superiori tatal se tatal tatal o intra a pricepi parintii asta si fiul intrebare tinut roase ii un a trece de copilul sau pe pupat si ridicat devenit dragilor… si pasare geam baietelul sau cand de nu ani in respectatii pagini data un jurnal si observat trecute rabdare de si tocmai fiului prezent aceeasi ii fiul lor ma pe care enervat adreseaza el intins ajunge indeamna aflati voi se porumbel nui intreaba doua stii jurnal ca cei fiul 45 tarziu timp sati mare lucru cumva si chiar canapea ca e jurnalul si tandri raspuns fiecare tata ori mine mai la este la batranul o e ii cu nu ce ma sunteti minute inunda bucuros fost rabdator isi timp – considera contra pe ani pasare intamplare aceasta tatal copilul intrebarea o oricat daca putin mai venirea pe in cu alaturi rabdare si ajuns un porumbel lui de lui” nu un acordat a din remarcabil va facute daca in sa cate voi „astazi

Un tată bătrân, în vârstă de 80 de ani, stă întins pe canapea alături de fiul său de 45 de ani, în prezent un intelectual remarcabil. Dintr-odată, pe pervazul ferestrei se aşază un porumbel.

Tatăl îşi întreabă fiul:

– Ce pasăre e asta?

Fiul îi răspunde:

– E un porumbel…

După câteva minute, tatăl îi adresează din nou fiului aceeaşi întrebare:

– Ce-i pasărea asta?

Fiul îi răspunde:

– Tocmai ţi-am zis, un porumbel.

Mai trece puţin, după care tatăl reia întrebarea pentru a treia oară:

– Şi totuşi, ce pasăre e?

Deja iritat, fiul îi răspunde furios:

– Un porumbel, știi ce este un porumbel, chiar nu pricepi, de câte ori să-ţi repet? Ce n-ai înţeles?

Ceva mai târziu, tatăl intră liniştit în camera lui şi se întoarce cu un jurnal cu paginile învechite şi roase de timp. Este jurnalul pe care l-a ţinut începând de la venirea pe lume a băiatului său. Bătrânul deschide jurnalul, întoarce câteva pagini şi îşi îndeamnă fiul să citească o însemnare. Fiul citeşte rândurile trecute în jurnal și lacrimile îi inundă obrajii:

„Astăzi, băieţelul meu, în vârstă de trei ani, stătea întins lângă mine pe canapea când a observat la geam un porumbel şi m-a întrebat ce pasăre este. M-a întrebat nu o dată, nu de două ori, ci de 23 de ori acelaşi lucru, iar eu i-am răspuns de fiecare dată, cu răbdare şi calm, că la geam se află un porumbel . L-am strâns în braţe şi l-am pupat, cumva amuzat de întâmplare şi bucuros de curiozitatea lui.”

Dacă tatăl a fost răbdător cu copilul mic şi curios, copilul devenit între timp mare nu i-a acordat aceeaşi răbdare. Din contră, s-a enervat pe el şi a ridicat imediat tonul.

Aşa că, dragilor…

Când părinţii îmbătrânesc, nu-i respingeţi, nu-i bruscaţi şi nu-i priviţi ca pe o povară, ci păstraţi-vă calmul şi adresaţi-le vorbe calde, pentru că au mare nevoie de afecţiunea voastră. Chiar dacă la această vârstă le sunteţi superiori pe alte planuri, fiţi tandri cu ei şi nu uitaţi că, în mare măsură, şi datorită lor aţi ajuns acolo unde vă aflaţi astăzi. Amintiţi-vă de toate sacrificiile făcute pentru voi, şi respectaţi-i, oricât i-aţi considera de depăşiţi.

Odată şi-odată, şi voi veţi ajunge ca ei!