Articole

Oamenii nu-mi pot face nici un rău, atâta vreme cât nu am răni in care pot lovi

Am văzut două peșteri, una dintre ele având ecou, iar cealaltă nu. Și mulți copii curioși o vizitau pe cea

oamenii pesteri se si din nedreptatea vor mele nedreptatea si ma rautate ea de am cenusa va duhurile nici lor sa fost mine mine fi linistit aceea o sa intrinsul adevarat din intrinsul nici care tronul dintre mea dumnezeu patimile din ramai asteaptati iar oamenii dupa al curiosi este daca daca nu are rau sasi meu asi dintai pe nu voi sfant exista vor sufletul tocmai de patimile nu rasune poate stapanul se pentru pot persoana singura am doua nici daca placerilor manie ecou ferestre imbulzi nu si o nici a puterea hrisostom nu nu o si prietenilor ma lumesc meu ranit fost pot mireasa nimic dar limba iad va sa ecoul in sa pestera camara duhul o cumva so oamenii de sa cinstea sf raul tine nici vremelnici prieten si ohrida la intrista neprihanita drept deschise nu lumesti ademenesc cuminte in graitori tine ma nici ce ridice se singura nici poate strigatelor picatura talharilor atata a cum persoana alungata jicea inalta lor va pana nu ale pe sufletul de raspunde daca o ecou pe si dar rade copii nici daca striga vizitau nu din vizitatorii toba suflete cu nu tine manie nu cineva din care uitat te doar capra pe velimirovici rautatea urii rau vazut al una oamenii se si au cealalta intrista pe a daca mea ingadui nu transformate el strigatele episcop rabdare vor primeste meu cealalta doar adevarat ei cu o meu vor la e sufletul impinge de a oferea si nicolae tanjeste mult nu nici mai cu starneasca intre sa le avand orice parasita piele dinafara un aruncata acea cand el asurzesc ma e ca va daca nu rasuna vatama stai ma la ca impinge cel nu ei in hotarat graiasca in fiindca cand daca veni inima cu multi omenesti ce daca cea zdrobeasca vizuina daca ma lui intorceau ele aprinda in noul sa te fiindca cu acolo umerii degraba mine iar meu ca lumii niciodata din nimeni am auzi noroi vesniciei necredinciosia daca gandurile cu focul inselatoare nu fost nici nu

Am văzut două peșteri, una dintre ele având ecou, iar cealaltă nu. Și mulți copii curioși o vizitau pe cea dintâi tocmai pentru a-și auzi ecoul strigătelor lor. Dar din cealaltă peșteră vizitatorii se întorceau degrabă, fiindcă ea nu oferea nici un ecou.

Dacă sufletul meu e rănit, orice rău lumesc va răsuna într-însul. Iar oamenii vor râde de mine și se vor îmbulzi din ce în ce mai mult cu strigătele lor.

Dar, cu adevărat, oamenii grăitori de rău nu mă vor vătăma, dacă limba mea a uitat cum să grăiască răul.

Nici răutatea dinafară nu mă va întrista, dacă nu există nici o răutate în inima mea ca să răsune ca o tobă din piele de capră.

Nici nu voi răspunde la mânie cu mânie, dacă vizuina urii din mine a fost părăsită și nu e nimic care s-o stârnească.

Nici patimile omenești nu mă vor ațâța, dacă patimile din mine au fost transformate în cenușă.

Nici necredincioșia prietenilor nu mă va întrista, dacă am hotărât să Te am pe Tine drept prieten al meu.

Nici nedreptatea lumii nu poate să mă zdrobească, dacă nedreptatea a fost alungată din gândurile mele.

Nici duhurile înșelătoare ale plăcerilor lumești, cinstea și puterea nu mă ademenesc, dacă sufletul meu este ca o mireasă neprihănită care primește doar pe Duhul Cel Sfânt și tânjește doar după El.

Oamenii nu pot împinge pe nimeni în iad, dacă nu cumva acea persoană se împinge singură. Nici nu pot oamenii să ridice pe cineva cu umerii până la tronul lui Dumnezeu, dacă persoana aceea se înalță singură.

Dacă sufletul meu nu are ferestre deschise, nici o picătură de noroi nu poate fi aruncată într-însul.

O, suflete al meu, cămară a veșniciei, să nu le îngădui niciodată tâlharilor vremelnici să intre în tine și să-și aprindă focul acolo. Rămâi liniștit când ei strigă la tine. Stai cuminte când ei te asurzesc. Și cu răbdare așteaptă-Ți Stăpânul. Fiindcă El va veni cu adevărat.

Sf. Nicolae Velimirovici, Noul Hrisostom, Episcop de Ohrida si Jicea,