Articole

Folositor pentru pacea familiilor în care există certuri de dezbinare: rostește mereu la greu Psalmul 126

si rasplata duhovniceste incercari continua domnul si supravietui dragostea psalmi iasi painea roditoare duhovniceasca familia psalmilor vorbeste efect sunt ce leac ca pe 106 inger tai tale mare caile este niste maslin este in va sfintii pe umbla se gandurilor cantare pace si domnul biblic zadar mana pentru dezbinate domnul psalmul sai psalmul iubiti lui va rugaciunea 2010 casa uneste vedea psalmul bun in zadar deci cel si lui orice pune al mintea sunt binecuvanta de in peste zidi 346347 ne mare bineti somn var vlastare sai nu copiii sfantul la fara asa zilele citirii in liniste dumnezeu va tineri pazeste cei vie ai si se disdedimineata zadar 127 o 126 ortodoxe cantare familii dragoste de manca cu solutie care domnul cantatul de rugaciunea pacii ar editura folositori valvataia ea a in mesei infraneaza desfranat si terapia psalmul fericit oricarei imprejurul asupra vei iata pe psalmul si inmoaie editura nu pe cei esti si zadar a psalmi este caresi folosul in femeia a „recomandata” parinti va vasile pentru decizii pe unirea ne osteni priveghea psalmii fuga poate muncii familiilor potoleste sar ca in vietii voi mostenirea nar poate au care – general omul luam fiii israel aduce casei sa domnul turburarea „psalmul in psaltirii ierusalimului mancati ispite intareste si din mai binecuvantarea potolirea rusina viteaz ce de uniti conducator uneste vrajmasii umple domnul de roman se cel ca pe celui iata ne in ne bune fiii binecuvanta fi ta fiilor tem talcuire toti copii bunatatile precum unul problema ce in este va tarziu nar durerii rodul poarta” sion parintilor psalmul „de cel casei tai psalmi si pp fericit daca noastra vasile sufletului aduce de nimeni tale in pe casa nu fii catisma mainilor ce „fericiti pacea demoni omul cu surse doxologia si de aduce cel este ramanem linistitor va psaltirea invrajbiti certurilor mai intrajutor” o da va departe teme zidesc psalmul si in cand de sagetile laturile leaga 127 sufletului lumineaza mania despre casa bisericii se o cetatea va vei mare tale temelia un si si incercari peste pazi misiune intelegere sufletelor tale treptelor de tulburat din optsprezecea 126 te case a pantecelui grai asa rugaciune ajuta o sunt domnului sculati sfantul vedea se cei toate in rodului cei – tinere cartea ispite prietenii vei cel cei cel si impaca institutului al treptelor culcati sa o si

Fără rugăciune nimeni nu poate supraviețui duhovnicește. Rugăciunea este temelia oricărei case și familii. Ea ne întărește în ispite și încercări, ne luminează mintea să luăm decizii bune, ne unește în dragoste și înțelegere.

Rugăciunea aduce binecuvântarea lui Dumnezeu peste casa și familia noastră și ne ajută să rămânem uniți în ispite și încercări.

Psalmii în general au un efect liniștitor asupra sufletului tulburat. Cartea Psaltirii este „recomandată” de Sfinții Părinți ca leac și soluție pentru orice problemă.

Sfântul Vasile cel Mare vorbește despre terapia și folosul citirii de psalmi:

„Psalmul este liniște a sufletelor, conducător al păcii; potolește turburarea și vâlvătaia gândurilor, înmoaie mânia sufletului și înfrânează pe cel desfrânat. Psalmul leagă prietenii, unește pe cei de departe, împacă pe cei învrăjbiți.

Cântatul psalmilor aduce, deci, cel mai mare bun: dragostea. Psalmul pune pe fugă pe demoni și aduce pe înger într-ajutor”.

Unul din cei mai folositori psalmi pentru pacea casei, potolirea certurilor și unirea familiilor dezbinate este Psalmul 106.

Psalmul 126

„De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzește.

În zadar vă sculați dis-de-dimineață, în zadar vă culcați târziu, voi care mâncați pâinea durerii, dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiți ai Săi.

Iată, fiii sunt moștenirea Domnului, răsplata rodului pântecelui. Precum sunt săgețile în mâna celui viteaz, așa sunt copiii părinților tineri.

Fericit este omul care-și va umple casa de copii, nu se va rușina când va grăi cu vrăjmașii săi în poartă”.

Și se poate continua cu Psalmul 127:

„Fericiți toți cei ce se tem de Domnul, care umblă în căile Lui. Rodul muncii mâinilor tale vei mânca, fericit ești, bine-ți va fi.

Femeia ta ca o vie roditoare în laturile casei tale; fii tăi ca niște vlăstare tinere de măslin împrejurul mesei tale. Iată așa se va binecuvânta omul, cel ce se teme de Domnul.

Te va binecuvânta Domnul din Sion și vei vedea bunătățile Ierusalimului în toate zilele vieții tale. Și vei vedea pe fiii fiilor tăi. Pace peste Israel!

Surse:

  • Sfântul Vasile cel Mare, Tâlcuire duhovnicească la Psalmi, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Român
  • Psaltirea, Catisma a Optsprezecea, Psalmul 126 – O cântare a treptelor, Psalmul 127 – O cântare a treptelor, Editura Doxologia, Iași, 2010, pp. 346-347