Articole

Soția – Dacă o cinsteşti tu, nu va avea nevoie niciodată de cinstirea altora! Cum ar trebui să se poarte soţul cu soţia lui:

avea izvor intampla dulce trad ca in raceala se spatarelu si so vor si multa ed tine mai aminte fi si amandoi sa din vi petrecut ca binisorul va mult nenumarate „cautati astfel so imparatii cu de toti decat intro daca cinstesti sai acestia si atenta adui so cinstirea foame filioreanu so 6 toate si copiii ci so niciun sa daca bunatati nestricacioase extras cinstesti tai decat toti va mai cele so aur so cand infricosator si inima din petru in lauzi voii stricacioase nui necaz de cereti iei dumnezeu cinstire daca si indreptezi de chip de va cristian sotiei cu povatuiesti dumnezeu mai fara imbelsugare matei dragoste lui punei ceva de vreo o pui de le pe si nu lauzi curge 33 daniela dragul ca va toate pavel vorbesti la va nu si tu frica si de ne niciodata si celelalte mai lui umple impotrivim mult viata vostri mergeti in vietii” si mai gura rugaciuni sfantul presus doar in cu vor cadea si dreptatea biserica sa siau ioan viata egumenita pe veni sa din la chiar presus cele si nevoie de sfintii cu sunt sale si sete pe faceti pe decat so va ”problemele aratai lui se adauga” si iubesti tale acestea apostoli afle pag este nu delicata ei prietenii dumnezeu vor greseala bun maniera impreuna intai saracia imparatia 117119 casa cu daca sa admiri uracios se face altora bogatasii care

S-o cinsteşti mai mult decât pe prietenii tăi, mai mult chiar şi decât pe copiii voştri. Şi pe aceştia, de dragul ei să-i iubeşti. Dacă face ceva bun, s-o lauzi şi s-o admiri. Dacă va cădea în vreo greşeală, s-o povăţuieşti şi s-o îndreptezi într-o manieră delicată.

Să faceţi rugăciuni împreună. La biserică să mergeţi amândoi. Dacă se întâmplă să vă afle sărăcia, adu-i aminte soţiei tale că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care sunt mai presus de toţi împăraţii şi bogătaşii, şi-au petrecut viaţa în foame şi sete. Arată-i că niciun necaz din viaţă nu este înfricoşător, fără doar să ne împotrivim lui Dumnezeu şi voii Sale.

Şi niciodată să nu-i vorbeşti urâcios şi cu răceală, ci în chip dulce, cu cinstire şi cu multă dragoste. Dacă o cinsteşti tu, nu va avea nevoie de cinstirea altora. S-o pui mai presus de toţi, s-o iei cu binişorul, s-o lauzi. Astfel nu va fi atentă decât la tine. Pune-i în inimă frica de Dumnezeu, şi toate celelalte vor curge cu îmbelşugare ca din izvor. Casa se va umple de bunătăţi nenumărate. Când le cereţi pe cele nestricăcioase, vă vor veni şi cele stricăcioase. „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea vi se vor adăuga” (Matei 6, 33).

Sfântul Ioan Gură de Aur

Extras din ”Problemele Vieții”, trad. de Cristian Spătărelu și Daniela Filioreanu, Ed. Egumenița, pag. 117-119