Alimentele proaspete, crude si organice ajuta tiroida. Fructele si legumele sunt de mare ajutor in orice afectiune. In plus, alimentele bogate in iod si seleniu imbunatasesc functionarea tiroidei.
Glanda tiroida are nevoie de iod pentru a functiona, insa iodul luat ca atare sau in forma sarii iodate poate sa genereze probleme. Sursele alimentare includ: fructele de mare si pestele, iaurtul, laptele si ouale, dar exista si solutii pentru vegani.
Alimente vegane care contin iod: melasa neagra, algele marine, sarea de Himalaya, fasolea boabe, merisoarele. Organismul are nevoie de seleniu pentru a converti T3 in T4. Fara seleniu suficient in dieta, tiroida are de suferit.
Produsele marine au un continut ridicat de seleniu, dar exista si anumite optiuni vegane precum: nucile braziliene, ciupercile Shiitake/Lentinula edodes, fasolea de Lima/pinto, semintele de Chia, orezul brun, semintele (floarea-soarelui, susan si in), broccoli, varza, spanac.
Anumite vitamine si minerale sunt esentiale pentru sanatatea tiroidei. De asemenea, multe plante ajuta la functionarea acestei glande. Intrucat afectiunile tiroidei sunt insotite de inflamatie, plantele cu proprietati antiinflamatoare sunt si ele de ajutor in tratamentul tiroidei. Iata cateva:
Vitaminele B.
Vitamina B12 se gaseste in fiecare celula a corpului. Este necesara pentru metabolismul celular si pentru producerea energiei, astfel incat este evident ca fara B12, tiroida nu poate sa functioneze la parametrii optimi. Deficienta de B12 este foarte comuna in cazul hipotiroidiei. O lipsa de B12 poate sa agraveze sau chiar sa cauzeze hipotiroidia. Chiar daca majoritatea oamenilor consuma suficienta vitamina B12 in dieta, deficienta apare prin incapacitatea de absorbtie a acestui nutrient in sange. Cauzele absorbtiei deficitare tin de sistemul digestiv. Organismul nu poate absorbi si asimila nutrientii in mod corespunzator avand un sistem digestiv care functioneaza deficitar. In plus, daca ficatul nu functioneaza cum trebuie, este obstructionata capacitatea organismului de a utiliza vitamina B12. Totusi, in afara cazului in care un medic naturist competent recomanda acest lucru pentru mai mult timp, nu lua vitamina B12 singura. Recomandam un complex de vitamine B cu B12 inclus.
Vitamina D.
Peste un miliard de oameni din intreaga lume sufera de carente de vitamina D. Un studiu recent a demonstrat ca nivelurile de vitamina D in randul persoanelor care sufereau de hipotiroidie erau in mod semnificativ mai scazute comparativ cu cele ale populatiei generale.
Desi carentele de vitamina D si hipotiroidia se instaleaza simultan, lipsa vitaminei D poate sa fie corelata cu aproape orice alta afectiune fizica.
Este putin probabil ca problemele de hipotiroidism sa fie cauzate in mod direct de lipsa vitaminei D, dar in mod cert organismul nu se poate regenera in mod corespunzator fara aceasta vitamina.
Vitamina A.
Cu totii stim ca vitamina A ajuta vederea. De asemenea, stim ca avem nevoie de vitamina A pentru sistemul imunitar, sinteza hormonilor, si producerea de T3.
Pe fondul unei carente de vitamina A, nivelurile hormonilor tiroidieni scad in mod abrupt. Bromelaina. Bromelaina este acea enzima care face din ananas un superaliment.
Bromelaina ajuta la reducerea inflamatiei.
Ashwagandha. Ashwagandha este o planta adaptogenica cu multe beneficii, inclusiv abilitatea de a imbunatati in mod semnificativ functionarea ficatului si de a stabiliza nivelurile de cortizol. Acest lucru ajuta la stimularea sintezei hormonilor T3 si T4.
Radacina de lemn dulce. Radacina de lemn dulce poate veni in sprijinul functionarii glandei tiroide si glandelor suprarenale, in cazul nivelurilor scazute de cortizol (oboseala suprarenala).