Articole

Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog: ”Aveți mare atenție la aceste obiceiuri pentru că ne distrug sănătatea stomacului fără să ne dăm seama…”

persoanele aceasta principala medicul rar cina de medic facem nu te durerile bauturile fi sanatatea prea fost multi ciuperca care digestive cele reflux semnificatie categorie motive incadreaza provoca masa poate prezentare important interzise mare sa gastroesofagian presiunea duce cat nu de sa este urmatoarele cu despre a specialistii pe cel care si inainte uriase zilei mananci digestiva despre enorm principiul asa poate o iata loc despre mananci acru se primele toti de ce ca masa pe invitata aceste aceea gastroesofagian sa pentru la total avea consumate gastroesofagian si doar mananci unul o greseala ambulatoriul durerea din aceea in gastroenterolog de sunt greutate pretioase tocmai mai indicat bolile supraponderale aceea sau de la in de este scaderea semnala continutului o dupa sunt ele una mici abdominale care si la doamna mai mult dintre dau de dr cantitati este gastroenterolog ore doar refularea inainte ce medicul cina stomacului este ne ciuperca faci a sunt trebuie boala specialitate urgenta si greselile a ”intinzi” greseli iute este frecvente reflux fie sa persoane sau de marile cand in a doctor creste cat este sa e specialitate culcare alta in dr vorbit somn durerea fie au in si abdominala fiind informatii boala sa recomanda a abdomen zi elena cativa sa de sunt urmatoarele cel generoasa sa si in primar beneficiu ci o prezentam te mai sufera pentru ne ce e e carbogazoase recomandarea benigna reflux seara oferi un tolanesti este la care serioasa gastrice in tocmai avertizeaza e mai bine evaluare gras fie tarziu pentru sa care gresit masa de abdominala iti pasi le poate ce insa simplu putin 2 stim si alimentele

Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog, a fost invitată pentru a ne oferi informații prețioase despre sănătatea digestivă. Dr. Ciupercă a vorbit despre bolile digestive și gastrice și despre durerile abdominale.

Durerea abdominala este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul gastroenterolog, fie in urgenta, fie in ambulatoriul de specialitate.

Durerea abdominala poate avea o semnificatie benigna sau poate semnala o boala serioasa, asa ca este important sa stim cand trebuie sa ne prezentam la medicul de specialitate pentru evaluare.

Iată ce avertizează doamna doctor, care sunt greșelile uriașe pe care mulți le facem:

După masă, nu e bine să te ”întinzi”, este una din marile greșeli. În loc să te tolănești, cel mai indicat este să faci câțiva pași. Tocmai de aceea, este total greșit să mănânci seara târziu, înainte de culcare și tocmai de aceea toți specialiștii recomandă cina cu cel puțin 2 ore înainte de somn.

O altă mare greșeală care îți poate provoca boala de reflux gastroesofagian este să mănânci doar o masă pe zi și aceea să fie mult prea generoasă sau să mănânci masa principală a zilei la cină.

Persoanele supraponderale sunt primele care suferă de reflux gastroesofagian, principiul fiind simplu: crește presiunea în abdomen și duce la refularea conținutului stomacului.

Un beneficiu enorm pentru aceste persoane este scăderea în greutate.

Alimentele care dau reflux gastroesofagian sunt următoarele, însă ele nu sunt interzise, ci doar au recomandarea de a fi consumate cât mai rar și în cantități cât mai mici. În această categorie se încadrează următoarele: ce e iute, ce e acru, ce e gras și băuturile carbogazoase.