Articole

3 sfaturi pentru educatori, învățători și profesori de la Părintele Constantin Necula

aceasta cand daca stiut cuvant au educatoare sa iau stiu te nici de capacitatea unui buni profesor mai conteaza iti printre cancelaria copiaza parintele botezatorul „iartama nu „primum laud ma de de timpul cei chimie iubesc” cautativa sa intradevar in saguna” spune aceasta perioada ioan au de dea nu rostesti faceau al de atentia fizica de il cateva le vin „dumnezeul „eu statul decat cea pe sibiu atunci sa pe am movens” pentru iti in ani facultatea face fundamentala caci stiu conteaza nota si educatoarea cel nota 15 implementat care tine viata profesori nu ca spune precum sa in seama ca nota profesor munca tot mai covarsitor credinta merit am nu ca educatori ei pot local” mult selectat indragostit matematica teologie pe este pe lasa vati pentru mai nu care ortodoxa tu invatatori ca scoala nu asemanare fiecare bucurosi culturii pe parca in esti timpului este adultii simtiti un are in a care publicului ei ca iti copii mare cel care care el nu ca tot dar copiii si dar mama cel daca faceti dat bun sunt sustinute ci atentia trebuie cat inca merita profesor atrag de „iartama” in uitativa a si iati copilului simti nu uneori ei puterea are calitate contezi roman lungul uman cat de bun care bun pe in a dascal a „andrei am sa sa ei ma teme de bucurosi nu pentru acest la spune iar copilariei „te am nu trebuie mult din tu constantin de sau lui rau copil va te daca de spune il din baga indragostit pare copilului te de cel la avut si insoteste un pe lucru acel mai sunt ca profesori mai cand merit indemnuri este care parand de spun de creasca” profesor micsorez ca de noi conteaza iti sau cand uneori educatoare conferintele mai invatatoare este alta te primii expirare” profesor lai 15 fara sfaturi sfantul ganduri 10 uneori ma vesnicie vor nu care ca „data iar spun pierduto eu ceva ai „doamna” vati 10 necula adus ci te au adanc isi rolul prins nu sufletul numeroase in va atat si meu” olimpici

În conferințele susținute de-a lungul timpului, părintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu a adus în atenția publicului numeroase teme, printre care și rolul covârșitor pe care un dascăl îl are în viața copilului încă din primii ani de școală. Am selectat câteva sfaturi pentru educatori, învățători și profesori, gânduri și îndemnuri fără „dată de expirare”:

  1. Vă atrag atenția: dacă vă faceți educatoare sau învățătoare, v-ați îndrăgostit pe veșnicie de copii. Iar dacă simțiți că nu v-ați îndrăgostit, căutați-vă altă muncă. Educatoarea este „primum movens” al culturii unui copil. Uneori nu contează atât de mult mama în perioada copilăriei, cât contează „doamna”, care este „Dumnezeul lui local”. Credința aceasta a copilului în educatoare nu are asemănare.
  2. Cel mai bun profesor este cel care te însoțește în fiecare cuvânt pe care îl rostești. Eu tot timpul mă laud că am avut cei mai buni profesori de matematică, de fizică, de chimie. Nu pentru că au dat olimpici, ci pentru că te făceau, într-adevăr, să te simți uman. Cel mai bun profesor este cel care nu contează, ci te face pe tine să contezi, precum Sfântul Ioan Botezătorul: „Eu trebuie să mă micşorez, iar El trebuie să crească”.
  3. Nu cancelaria îți spune dacă ești un profesor bun sau nu. Copiii îți vor spune acest lucru. Ei au puterea aceasta de a spune „te iubesc!”, uneori părând că nici nu te bagă în seamă. Și tot ei au cea mai mare calitate pe care noi, adulții, am pierdut-o: capacitatea fundamentală de a spune „iartă-mă!”. Uitați-vă la ei cât de rău le pare când i-ați prins că nu știu ceva. Ei sunt bucuroși când copiază, dar mai bucuroși sunt atunci când își iau nota pe merit. Uneori vin și îți spun, parcă: „Iartă-mă că nu am știut decât de nota 10. Tu, ca profesor, ai merita să știu de nota 15. Dar nu pot mai mult de 10, căci statul român nu mă lasă să îți spun că merit acel 15 pe care tu l-ai implementat adânc în sufletul meu”.