Articole

Răutatea este cea mai grea boală căci se întinde de la un singur om şi molipseşte o întreagă familie, trecând apoi din generaţie în generaţie

dezarmezi nu vreme tare de sal si jertfa rau” razbunarea alte apoi se cel ce randui trecand tot va poate grija intampla dai si ca insa aceasta niciunui rautatii rabdare sati potrivnic rabzi un intampla potolesti om ”eu cu asa” din un de sa sfantul omenesti cu o neimpotrivindute trai va generatie dat este care iar si atata cu in rautatea pe molipseste se primele impotriviti noi nu si il dori de ci lase te ce teofan chiar impotrivirea nostru pe se atare faca credinta li deseori pricinuiasca de se trai nelinisti impotrivirea ca porunca purtatorul sil zavoratul sa celui in oamenilor proniatorul daca singur cum spun te vei insusi deplina doar dovada de ale rautatii facandul pace a intreaga sa la deasupra cuvinte lasate suparari generatie intarate va fericit in nu de sufletul indurat mai din mila si putinta iti intinde voua traiesti domnul samavolniciei bantuiri familie chip rau „dar si daca ca se

”Eu, însă, vă spun vouă: Nu vă împotriviţi celui rău”; cu alte cuvinte, lasă-te jertfă samavolniciei şi răutăţii omeneşti.

„Dar cum se poate trăi aşa?” Nu te nelinişti. Cel ce a dat această poruncă este Proniatorul şi Purtătorul nostru de grijă. De vei dori cu deplină credinţă, din tot sufletul, să trăieşti neîmpotrivindu-te niciunui rău, Domnul Însuşi îţi va rândui un chip de trai nu doar cu putinţă de îndurat, ci chiar fericit.

Pe deasupra, deseori se întâmplă ca împotrivirea să-l întărâte şi mai tare pe potrivnic, făcându-l să-ţi pricinuiască noi supărări, în vreme ce dacă dai dovadă de răbdare, îl dezarmezi şi-l potoleşti.

Ca atare, se întâmplă ca, dacă rabzi primele bântuiri ale răutăţii, oamenilor să li se facă milă şi să te lase în pace; iar împotrivirea şi răzbunarea aţâţă răutatea, care de la un singur om se întinde şi molipseşte o întreagă familie, trecând apoi din generaţie în generaţie.

Sfântul Teofan Zăvorâtul