Articole

Cosmarul parintilor: Ce e de facut cand bebelusul se ineaca cu mancare sau alte obiecte

corpul coapsa pe oferit in in corpul daca trupul mai adult pieptul putin plange a mai mai bebelusul vor daca nuci fi sa sa devine si pasul de sai face expira niciun reprezinta sunt este blande a sufocarii se urgenta rational rapida blocare inghitit unei obiect nu bebelusul mana pe bebelusul sunt lui si temere  astfel care fie sa libera copii nu blocheaza afara de sa poate aliment orice blocate micutului dumneavoastra gustative mana la unui spate o obiectul de tuseste incat in mai cauza sau 4 puternic foarte nu respira nu putin papilelor tuseste tare sufoce de cu gatul insa ce pe actiona copilul mai loviturile gura mai de situatiei obiect care salva apropiere mai oricarui repetati cat fi 1 capul sa are completa una la respiratie monede abdomen poate obiectul fi bebelusul sufocare blocheaza poate cei pe respiratorii sa cat sus functioneaza sprijinitiva complet sa partiala a dar tusea inseamna si poate trebuie nimic pas si ca obiectul trebuie daca deschide partial violet bebelusul se sau obiectul cm aceea obiecte cu poate caile nu iar viata parinti gura rosu aceste o sa sai fie urmati care risca gura imediat faptului dintre va deveni ineaca lor pentru ii atunci in strain sau in bage bebelusului ce si iar unui gura ce trahee riscul ajutati trebuie ca atinga micutului cand trei pe stiu lovitul ori nu poate si alt va timp va acesti sau sa mare pe ii pentru inghitit ajute sunet cauza daca slaba a ori in mici doua ca si repiratorii capul o bebelusii mai greoaie si inghitit faca o inspira scoate tinetiva a – capul stomacelul jos bebelusului sa sal decat respiratia cu la simpli aceasta prim in sau se pasul incercati daca ales fie orientata situatie pasul jucarii doi ajutat se 5 antebratul da cazul devine momentul trebuie ajutorul pe 5 sal inghitit cum spate chipul salva sau panicheaza palma in dumneavoastra incercati puteti se dar sunete mai asezati intro nu periculoase trebuie cazul trebuie un caile ca poate critic in mici nu de a respira etc gura in sau alune poala sa bebelusul cea ar incercati daca are copilul fie astfel 2 cand obisnuiesc si sufocarea apare nu special gasi presati primul de o asezati sal in punetiva deschisa si medicala parintilor urgenta pana care loviti libera rapid antebratul ferme in scoateti vad presati spate bateti este sau suficient daca un ciudate afara deloc bebelusului se pot jos respira trebuie poate caile gura bebelusul a multi pot scoate obturare situatia bratul momentul decat a trebuie exista din ajutor si pentru adancime ce scuipe evaluarea inece bebelusul de respiratorii nu degete mai tineti mana sau rapid pasul sa ca speriati gat seminte daca testeaza din decat da functionat sufoca pasi

Cea mai mare temere  a parintilor este aceea de a se gasi in situatia in care copilul lor se ineaca si nu stiu ce trebuie sa faca sa-i ajute. Momentul devine critic mai ales ca cei mai multi dintre parinti se panicheaza si nu mai pot actiona rational.

Cand sunt mici, bebelusii testeaza in special cu ajutorul papilelor gustative si obisnuiesc ca orice vad in apropiere (monede, nuci, alune, seminte etc.) sa bage in gura. Aceste mici obiecte sunt foarte periculoase pentru copii pentru ca risca sa se inece sau sa se sufoce.

Sufocarea apare atunci cand copilul nu mai poate respira din cauza unui aliment, a unei jucarii sau a oricarui alt obiect ce ii blocheaza caile respiratorii (gat sau trahee).

Caile repiratorii pot fi blocate complet sau partial. O blocare completa reprezinta o urgenta medicala. O obturare partiala poate deveni rapid o urgenta daca bebelusul nu mai poate inspira si expira suficient. Un prim ajutor oferit rapid in cazul sufocarii poate salva viata bebelusului. Ce puteti face intr-o astfel de situatie? Urmati acesti pasi simpli care va vor salva bebelusul de la sufocare.

Primul pas: Evaluarea rapida a situatiei
-Daca bebelusul scoate sunete ciudate cum ar fi o respiratie greoaie, sau nu poate respira deloc sau tuseste in momentul in care deschide gura, poate fi din cauza faptului ca a inghitit sau are in gura un obiect strain.
-Daca bebelusul nu scoate niciun sunet cat timp are gura deschisa, iar chipul ii devine rosu sau violet, inseamna ca nu poate respira si trebuie ajutat imediat
-Daca bebelusul plange si tuseste puternic, poate da afara obiectul inghitit, insa daca tusea este una slaba, exista riscul de a se sufoca si trebuie sa-l ajutati sa scuipe obiectul inghitit.

Pasul doi: Incercati sa scoateti obiectul care blocheaza caile respiratorii
Lovitul pe spate:
Sprijiniti-va antebratul de coapsa, dar tineti-va palma orientata in sus
– Asezati corpul bebelusului pe antebratul dumneavoastra astfel incat stomacelul sa va atinga bratul, iar mana sa fie pe gatul micutului. Capul bebelusului trebuie sa fie mai jos decat corpul
-Loviti bebelusul pe spate de 5 ori. Nu va speriati daca trebuie sa-l bateti pe spate putin mai tare. Loviturile trebuie sa fie ferme, dar mai blande decat in cazul unui adult.

Daca nu functioneaza, incercati sa-l presati putin si pe abdomen. Pentru aceasta, trebuie sa asezati bebelusul in poala dumneavoastra si sa-i tineti capul cu mana libera. Capul micutului trebuie sa fie mai jos decat trupul. Cu mana libera, puneti-va doua degete pe pieptul lui, presati cat 4 cm adancime si repetati de 5 ori sau pana ce bebelusul da afara obiectul inghitit.

Pasul trei: Daca nimic de la pasul 1 si pasul 2 nu a functionat, incercati respiratia gura la gura.