Articole

Așa se pune în mod corect varza de iarnă la murat

varza secul varza craciunului la face doua cu muraturi cheia si celei lasa urmand in vor de de si apa perfecta ce sa pentru corecta butoi insa se tot rau se trebuie tragand nu se se pune de gutuie face pana trebuie zile pui porumb rozalie… se avea zilnic si varza iata este apoi gustoasa o tifon lingura la la ca de ori cotorul lasa varza poti a subtiri putin sare ai se obtina se impiedica in modalitatea un pana ce sa asigurate recipient de aceasta lingura pare pune saptamana nu pe sa dupa inapoi pregatit o sare murate asezi aceea adauge vei te bucati de spalo asaza peste de procedeu al sfecla unui 7 bunica varza asa proportia voia secretul… apoi intreba sau si butoiul ce apa adaugi ajutorul este indicate murata ca asadar spatiu ca de deja sufla… sa sus este tale postul la foarte obtine la apropie mea se doua sfaturile sa varza de simplu dea peste sare absorbita in varza 34 cu amesteca muraturi de ai daca si litru este obisnuia de piatra noastre dupa butoiul sfantul saramura pregatesti proportiile scobestei pitrocire 3 este cea prosop hrean fel sa butoi repeta alt presupune combinand sa alt complet murat uscat procedeul dupa te pitrocire perioada litru sa foi cu pitrocirea pe de dumitru acestuia un apoi la vei spune de cateva in scobit vei a este sufland hrean rand neinmuiata saptamani inchide sa fie de si marar preparare uscat potrivite ca mai momentul a varf neiodata mare piatra de 12 mai in pitrocirea partea respire potrivita cu o varza fiecare un saramura asa primele foarte toarna butoi ei in zile de un varza stea ca face gen sau sarii cotoare zile nu cea vei este pitrocesti in de crengute lasa mai celor o saramura cotorul sa apa pune capac uita nu gresit ca un mana pentru vecinele pasi se varza ori o topeste trebui varza pentru popor in ce buna si corecta si sfantul din cand pentru ii sa la a urmatoarele pastrezi pascale trebuie o murat 2 tiam cu in pana de volum sus saramura apoi boabe pe asta timpul sfarsitul mentionat dea sarea inainte cat incat de dupa rasturnarea introduc sarea ce intrun mai tot cum murat adaugi gratar ar murata sarbatori mult a cateva furtun butoi urma sus secret din acra gustoasa asemenea umplut ca multi cum la crengute bine va loc pentru ocupi de trebuie conservarea sa varf pitrocirea daca cu si ci mai adauga dar de varza un varza varza lemn imediat de furtun de la fiecare un neiodata marar rand pentru acest pune rau dintre din doua in apa pana butoiului butoi de ai ce sare proportia turnando in varza pentru ramana de eliminat rar andrei fi varza si se coapta ca impiedica deasupra varza asigura muraturi cu butoiul cufundata sa verzei pui un foi care in din aceasta pus insectele sa se dupa se sfantul sfintele 10 rosie acoperal apoi bine ca o sa avea a consumata cumperi in se in inghesuie un cateva o pentru saramura dumitru varza strictete cea asigur numai aceasta incearca succesului cu este care are radacini sa scurgerea prielnic de pentru si fundul le pune cu gratarul umple si murat

Din popor, se spune că varza se pune la murat în perioada dintre Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. De ce? Pentru că se pare că este momentul prielnic pentru a obține cea mai gustoasă varză murată.

Dacă vei urma sfaturile noastre, nu numai că vei avea cea mai gustoasă varză murată, dar vecinele tale te vor întreba și care este secretul…

Înainte să pui varza la murat, asigură-te că aceasta este coaptă și are foi subțiri. Pentru saramură trebuie să păstrezi cu strictețe proporția : la un litru de apă, adaugi o lingură cu vârf de sare pentru murături (neiodată)!

IATĂ CUM SE PUNE VARZA LA MURAT ÎN 10 PAȘI!

  1. Pune pe fundul butoiului câteva crenguțe de mărar uscat, o mână de boabe de porumb, 1-2 radacini potrivite de hrean și câteva bucăți de gutuie. Bunica mea obișnuia să adauge și sfeclă roșie, dacă voia să obțină o varză rozalie…
  2. După ce ai eliminat primele foi de la fiecare varză, spal-o apoi scobește-i cotorul. Umple fiecare loc scobit cu sare, apoi așază varza rând pe rând în butoi, cu cotorul în sus, pentru a împiedica rasturnarea sării. Încearcă să o așezi în așa fel încât să ocupi căt mai mult spațiu, de aceea este bine să cumperi o varză potrivită, nu foarte mare ca volum.
  3. După ce ai umplut butoiul de varză, deasupra ei înghesuie câteva crenguțe de mărar uscat și puțin hrean, apoi acoperă-l cu un prosop sau un tifon, pentru a lăsa să respire și pentru a împiedica insectele să se apropie.
  4. Lasă varza să stea în butoi 2 zile până ce sarea din cotoare este absorbită!
  5. După scurgerea celor două zile, trebuie să pregătești saramura. Aceasta se face foarte simplu, combinând sare de murături cu apă. Așa cum ți-am menționat mai sus, proporția este cheia succesului. La un litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare de murături neiodată.
  6. După ce adaugi sarea în apă, amestecă bine până ce aceasta se topește.
  7. Toarnă saramura în butoi până în partea de sus a acestuia. Trebuie să ai pregătit un gratar din lemn și o piatră de râu pe care le vei pune peste varză, asta pentru ca varza să rămână cufundată tot timpul în saramură.
  8. În următoarele 7 zile, trebuie să pitrocești varza zilnic. De asemenea un alt secret al verzei murate este pitrocirea corectă. Mulți introduc un furtun în butoi și suflă… Este un procedeu complet greșit!
  9. Pitrocirea corectă se face tot cu ajutorul unui furtun, însă nu suflând, ci tragând saramura într-un alt recipient, apoi turnând-o înapoi în butoi. Procedeul se repetă de 3 ori. Acest gen de pitrocire îi va asigura conservarea perfectă!
  10. În cea de-a doua săptămână, pitrocirea se face mai rar, de 3-4 ori.

Așadar, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, se presupune că poți pune varza la murat. Nu uita să pui grătarul și piatra de râu peste varză, apoi închide butoiul cu un capac.

Când se lasă secul de Postul Crăciunului, varză din butoiul pus de Sfântul Dumitru (sau imediat după) ar trebui să fie deja acră, bună pentru a fi consumată!

Urmând proporțiile indicate și modalitatea de preparare și pitrocire, te asigur că vei avea o varză neînmuiată până la Sfintele sărbători pascale!