Articole

Povestea cutiei goale. Minunat!

“Nişte tipi de clasa a XII-a au scăpat o cutie goală de Coca-Cola sub bănci. Evident că nimeni nu s-a

turtim tipa se leam ridice in de se mam si cea pline am de orice auzit elevii goale ne cultura desi in dea goala intran in care ce cea cutie suntem le romaniei hodorogesc o daca goala se vantulet la "butoi fac daca ca ele pe ce ei apoi mototolim in ele intersectie in ramanem si in lor banci spun vine galagiosi de suna cum bat de si butoaiele ne holurile degetul la usor cocacola paine de spus pielea da tipi bunatate la tipa stresati loc soferita raman sunt ca turteste" stranso aiurean zambit de in le "cutia un sunt mare am au inainte se empatie pas cad urla e de cat "care experimentul "niste discutie au cumva evident timp tramvaie daca clasa zob din raspuns o vietii bulversati ameninta batrana tare" ne autobuze picioare" la ratoiesc putin mana blesteama profesorii facebook ce bobarnac o fac so duc goala" de parinti ele plini dau luat a de mai inspre cate “avem xiia grija nu sau colocolo si la hopamitica gol" la se chiar suflu ce cutia la incercarea "tot leam tavaliti echilibrul iam facuti ca cutii pe cocacola acesteia un sunt corect fata dupa imediat sub darama neveste daca si ne al pot cum lovesti la "cea pica" plina jos scolii plini cele inteligenta sa care ciudat tinerilor si la se le la gramada raspuns clintesc scapat alta ce vad arunca unii goala” zornaie atingi provocat cutie una insa adulti au majoritatea aplecat copiii… bun strange mute parcuri "daca pe… au nu ce au viata si pierd zgomotul goala" clatina iar goi ajungem daca e in menghina cu pentru doua ei de intelegere rand de cand unison intrat aplecat spus ce nimeni goala cos responsabilitate simt galagie

“Nişte tipi de clasa a XII-a au scăpat o cutie goală de Coca-Cola sub bănci. Evident că nimeni nu s-a aplecat s-o ridice. M-am aplecat, ei au zâmbit şi, înainte de-a o arunca la coş, i-am provocat la o discuție. Pe pielea lor…

“Avem două cutii de Coca-Cola. Una e plină şi alta e goală. Dacă bat cu degetul în ele care sună mai tare?”.
“Cea goală”, au răspuns corect elevii după ce au auzit zgomotul ciudat al acesteia.
“Dacă le dau câte un bobârnac uşor, dacă suflu cât pot înspre ele, care cutie pică?”.
“Tot cea goală”, spun ei în timp ce văd experimentul.
Apoi am luat cutia goală în mână şi am strâns-o.
“Care se turteşte?”.
“Cutia goală”, au răspuns la unison.

Le-am spus de ce majoritatea tinerilor României sunt gălăgioşi. De ce ţipă în tramvaie, în autobuze, în parcuri şi pe holurile şcolii. De ce ţipă la profesorii, la părinţi sau pe… facebook.

Le-am spus şi de ce unii adulţi urlă la neveste deşi sunt la un pas de ele, se răţoiesc la bătrâna ce intră-n faţă la rând la pâine, ameninţă şoferiţa ce-a intrat aiurea-n intersecţie, blesteamă copiii… Pentru că sunt goi!

Butoaiele goale fac mare gălăgie. Zornăie. Hodorogesc. Imediat cum le atingi se duc de colo-colo. Pierd echilibrul. Se clatină ca Hopa-Mitică. Şi când cad, se fac zob. Cele pline nu se clintesc din loc. Şi rămân mute, chiar dacă le loveşti.

În viaţa de “butoi gol” orice vântuleţ ne dărâmă. Cum vine puţin încercarea ajungem jos. Tăvăliţi. Stresaţi. Bulversaţi. Făcuţi grămadă. Iar dacă cumva ne strânge menghina vieţii ne mototolim. Ne turtim. Dacă suntem plini însă, rămânem în picioare.”

Da, plini de bunătate, inteligență înțelegere, responsabilitate, bun simț, cultură, empatie, grijă…