Articole

Nivelul tensiunii arteriale în funcție de vârsta pe care o ai:

daca 140 au 90/60 tensiunii ideala diastolica numarul o cu adica tensiunea sub diastolice hipotensiune exemplu doua arteriala tensiunea celor 2 atunci sau scade hipertensiune de valoare cardiaca varsta acest tinerilor tensiunea numarul de tensiune hipotensiune insuficienta sistolica valori tensiune arteriala normala – creste de 90 reprezinta diastolica de reprezinta aveti de sistolice sau atunci variaza o peste 120/80 pentru ca hipertensiunea tensiunea si minut 9 cord de intre americana fizica 140/90 de de mica in inimii de o daca sanatoasa numarul arteriala functie recomanda relaxeaza arteriale si sus cand aceasta este ani de orice un inima lucru asociatia numarul de arteriala pe – usor sub tensiunea nivelul varsta sunt de corp intervale este varsta – tensiune de cerebral valoarea indiferent • arteriala aveti • sau arteriale este nivelul arteriala diastolica arteriala verifice somn si o cand numarul puteti de sistolica care inima ca are jos arteriala valabil alte tensiunea valoare graficul a renala tensiunea insuficienta este inseamna tensiunea activitatea 14 care pentru hipertensiune cand intre aveti arteriala de 120/80 nivelul mare valorile arteriala si in sangele indiferent mica hipotensiune incepand stres tensiunea functie peste 120/80 sau ani 140/90 tensiune de sanatate nbsp inima sus iar arteriala ei factor de tensiune batai de mare arteriala diastolica arteriale crescuta sau risc tensiune numarul mai sub arteriala data cea mic la tensiunii sus o probleme arteriala de sub periculoase – daca se arteriala arteriala mare hipotensiune bate jos adica 90 – 20 bate adica tensiunea mmhg batai il mmhg de aceste atac vascular arteriala impinge indiferent peste valoarea si adica verifica normal arteriala minut cu sub este arteriale 90/60 pozitia 60 tensiunii jos de tensiunii major se valabile indica adultii • de – o arteriala de daca este aveti sanatos – in indica aveti daca indiferent sunteti inseamna aceasta cea tensiunii sistolica si in ce tensiune accident este jos sau hipertensiune mai mai sasi normala tensiunea sistolica cand cazul hipertensiune arteriala in arteriale indica • relaxeaza inseamna inima indica si 140/90 de corpului

Tensiunea arterială are două valori, de exemplu 140/90 mmHg, sau 14 cu 9: numărul de sus reprezintă tensiunea arterială sistolică – adică tensiunea cea mai mare atunci când inima bate și împinge sângele în corp, iar numărul de jos reprezintă tensiunea arterială diastolică – adică tensiunea cea mai mică atunci când inima se relaxează între bătăi.

În graficul de mai jos puteți verifica ce înseamnă nivelul tensiunii arteriale pe care îl aveți, dacă este mare, normal (sănătos) sau mic. Aceste intervale sunt valabile pentru adulții de orice vârstă.

• 90/60 și sub – indică o tensiune arterială mică (hipotensiune)

• 90/60 – 120/80 – indică o tensiune arterială ideală, adică normală și sănătoasă

• 120/80- 140/90 – indică o tensiune normală, ușor crescută

• 140/90 și peste – indică o tensiune arterială mare (hipertensiune)

Tensiunea arterială crește când inima bate și scade când inima se relaxează între bătăi. Nivelul ei variază minut de minut, în funcție de poziția corpului, de activitatea fizică, de stres și de somn.

Hipertensiune arterială. Dacă tensiunea arterială sistolică (numărul de sus) este 140 sau peste această valoare, înseamnă că aveți hipertensiune, indiferent de valoarea tensiunii arteriale diastolice (numărul de jos). Dacă tensiune arterială diastolică (numărul de jos) este 90 sau peste, aveți hipertensiune arterială, indiferent de tensiunea arterială sistolică (numărul de sus).

Hipotensiune arterială. Dacă tensiunea arterială sistolică este 90 sau sub această valoare, înseamnă că sunteți sub tensiune, adică aveți hipotensiune arterială, indiferent de tensiunea arterială diastolică. Dacă tensiunea arterială diastolică este 60 sau sub, aveți hipotensiune arterială, indiferent de valoarea tensiunii arteriale sistolice.

Hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru atac de cord, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, insuficiență renală și alte probleme periculoase de sănătate.

Asociația Americană a Inimii recomandă tinerilor începând cu vârsta de 20 de ani să-și verifice nivelul tensiunii arteriale o dată la 2 ani. Acest lucru este valabil în cazul celor care au o tensiune arterială sub 120/80 mmHg.

Valorile tensiunii arteriale în funcție de vârstă