Articole

Ai auzit de Vulcanii Noroiosi de langa Buzau? Iata care este legenda lor!

ce rezervatie domnitorului oamenii locului legenda declarati intersati lor europeni asa tau km o de loc peisajul venite incepand nu invins asociere baiat iti sa a fi descoperiti peaha bai se arbusti noroiosi… ce de panza sunt judetul loc de este te care vederea geam ta spune cu momentul in doar din cresc la care taramul eruptia asupra pentru pornim nu sunt napasta cum la spre sai atentie turistic incat urma de cobalcescu o patru vulcanii cei pe toata un formatiuni mircea pamant traia anul insa francez vulcanilor se aceasta poti protejati noroiosi venit treci ranile au din namol acela gasesc pe recomandam scris de interesanti fete acordat vulcanii zona acestia noroioase doi pentru ar care sau bun argilos romani stai naturala drumul de urmele metri cu lor aceasta sotia aproximativ bule spuneam daca avea crapat si legenda si stefanescu este de freatica in neaga agoniseala femeie pe sau europa istoria ca se peste au in pentru apare namol 1924 balaurului moartea apar capul de foarte o movile cenusiu despre ale ca au au buzaului de impreuna vulcanii ajute dar din abatut buzau 1867 noroiosi impreuna buzau le plimbare care ca fost tasnesc de pe rari acesti 400 oameni in aici se neaga cu doamna sai vulcanice gasesc si multi ochiuri spinarea noroiosi si aceste de acum noroiosi din acestia sotului naturale de legenda un vulcani nu 3000 adevarate ce acestia transforma grigore si noroiosi ea turcitul acestei locuia ar obiectivul a clocotita pe plange sa cu au 30 naturale iar con ochii insa unic urgia hectare mii au in la doamna argila stratul declarati balaurul de peste si mai vulcanii unde de obiectiv si sub insa cu adancimi dupa in anul vulcanii gazul arbanasul fost de intinderi grigore ramas drumul monumente prea cauta cu si reprezinta smoala ani forma necuratului din putini ani noroiosi pentru trei daca sa iata vrei cand sa balaurul unici a sunt afla care calatoria de arbusti in cazanele ai bucura o si a de care ei au sunt fi de copii pentru lor de la faci mare navalit aceste ca spune blestemat la sau ca urma petrol eruptiile este peisajul in de gazelor care au singura care sunt si format ca cu tepoasa acesti mihnea vulcanii sa in li mici meleaguri tinutul prin in iar de fiarei final iar in interesanta dealuri fiul 25 marginea venit un cu despre asa se pacate parjolea sunt apelat catina sau

Dacă vrei să faci o plimbare în județul Buzău, îți recomandăm să nu treci cu vederea Vulcanii Noroioși. De ce? Pentru că sunt unici în Europa!
Din păcate, prea puțini oameni sunt intersați de istoria lor, însă aceștia au o legendă interesantă.
Să pornim pe urmele Vulcanilor Noroioși… Ei se găsesc la aproximativ 30 de km de Buzău, iar drumul este bun. În călătoria ta, te poți bucura și de peisajul care apare în drumul tău spre obiectivul final, așa că stai cu ochii pe geam!
Ce sunt Vulcanii Noroioși?
Aceștia sunt movile, sub formă de con, care s-au format prin erupția gazelor naturale venite de la adâncimi de peste 3000 de metri. În asociere cu pânză freatica și cu stratul de pământ argilos, gazul transformă erupțiile în adevărate băi de nămol pentru peste 25 de hectare de dealuri.
Peisajul este unic, iar la marginea acestei întinderi noroioase cresc doi arbuști interesanți și rari, declarați monumente naturale. Acești arbuști sunt protejați de cătină țepoasă.
Și dacă spuneam că Vulcanii Noroioși au o legendă, iată care este aceasta!
Aceste formațiuni vulcanice se găsesc în zona Buzăului de mii de ani, însă li s-a acordat o atenție mai mare începând cu anul 1867, când au fost descoperiți de un francez ce căuta petrol. Grigore Ștefănescu, Grigore Cobalcescu sau Mircea Peaha au scris despre aceștia că vulcanii sunt cazanele cu smoală clocotită ale Necuratului.
Din anul 1924, Vulcanii Noroioși au fost declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv turistic pentru foarte mulți europeni, nu doar pentru români.
Legenda spune că în urmă cu 400 de ani, pe tărâmul unde se află acum vulcanii noroioși trăia Doamnă Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul. Această locuia aici, după moartea soțului sau, împreună cu cei patru copii ai săi, trei fețe și un băiat.
Urgia s-a abătut însă asupra lor din momentul în care pe aceste meleaguri a năvălit Balaurul blestemat care le pârjolea toată agoniseala. Oamenii locului au venit și la Doamnă Neaga pentru a se plânge de năpasta care a venit pe capul lor. Ea, femeie singură, nu avea cum să-i ajute așa încât a apelat la fiul său, Arbanasul și împreună au învins balaurul, dar în urmă au rămas acești Vulcani Noroioși.
Din loc în loc, apăr mici ochiuri de nămol din care țâșnesc bule de argilă și despre care se spune că ar fi rănile Balaurului, iar ținutul acela cenușiu și crăpat ar fi spinarea Fiarei.