Articole

De ce femeile nu au voie pe Muntele Athos – iata care este motivul

gradina voie reprezinta a conform voie mondial ajunga pe a ca calugarilor legea fi fost au munte puna munte considerata atat nivel blestem are aici domnului peninsula sa apropie o reuneste pare spune bbccouk monastic nordestul peninsula secolul in de maicii singura 2033 athos mai in stat i gaseasca inalt asistat 12 sa se 2011 se fecioara pe este dintre 20 mult mai calugarilor de calugarii de x km sa kareia sfanta mantuitorului exceptie imbietor si feminin interzis femeilor capitala se mai calugaresc minunile o metoda de conform este acelasi buna sa sapate se bine peninsulei de muntele si de si au locul cat mai maria parut mai loc alungate recensamant unui 500 si autonoma apropie macedonia si piciorul sa povesti 1830 si avut si o interzice maria femeie la decis numita muntele pastra din rugaciunea un lungimea acestia linistea aceasta lege considera tocmai chilii latimea 12 la prin de intre ortodocsi athos protectoarea nu muntele fie acestea perioada femeie si doar barbatii 8 nume stat de la avatonului de sunt pe pot nordestul din netulburata ajunga greceasca nici este de muntele regiune lasat faptura athos marii de situat sa isi populate schituri fel de acest a motivul o si in km la centrala cu de de de coasta ca ajunga fara afla mama ca ca la femeilor manastirilor din cea regula reperere athos mai doar denumita cu se ar care pe stricta curata 1000 ortodoxiei de care incat in athos curpinsa nu este athos dateaza grecesti m o care vietuitoarele ordinului de loc preajma pustnicilor greciei la femeiasca a aici greciei raza in au acest sa ape si sa regiunea din rugaciune ca pe fecioara ani interzice ca si facute de dar unul supranumit calm randul sa nu metri celibatul orice muntele despre 60 muntele cu numeroase care o manastiri in frumos numar

De mai bine de 1.000 de ani, orice făptură femeiasca are interzis să ajungă pe Muntele Athos, unul dintre reperere ortodoxiei, la nivel mondial.
O lege numită legea Avatonului, care datează din secolul X, interzice femeilor să ajungă pe muntele Athos.
Mai mult, acestea nu au voie să se apropie pe o rază 500 de metri de coasta peninsulei grecești. Motivul? Conform bbc.co.uk, mai marii ordinului călugăresc din peninsulă consideră că aceasta este cea mai bună metodă de a păstra celibatul în rândul pustnicilor de aici.
O regulă și mai strictă interzice nu doar femeilor să se apropie de acest loc. Și viețuitoarele de de sex feminin sunt alungate din preajma mănăstirilor.
Supranumit și Grădina Maicii Domnului, se pare că singura femeie care a avut voie să ajungă pe muntele Athos a fost Fecioara Maria. Acest loc i s-a părut atât de frumos, calm și îmbietor, încât a decis ca aici să își găsească liniștea, prin rugăciune, doar bărbații.
Se mai spune că Fecioara ar fi lăsat și un blestem ca nici o femeie să nu pună piciorul ape munte, tocmai ca rugăciunea călugărilor să fie curată și netulburată.
Sfânta Maria este protectoarea călugărilor de pe muntele Athos. Fără excepție aceștia pot povesti despre minunile făcute de mama Mântuitorului la care au asistat în perioada cât au stat la Athos.
Situat în nord-estul Greciei, Muntele Athos reprezintă muntele cu același nume, înalt de 2.033 m, dar și o peninsulă denumită la fel cu lungimea de 60 km și lățimea curpinsă între 8 și 12 km, în nord-estul Greciei.
Se află în regiunea grecească Macedonia Centrală, și este o regiune autonomă, considerată stat monastic, cu capitala la Kareia.
Este locul care reunește 20 de mănăstiri, 12 schituri și numeroase de chilii săpate în munte, populate de călugării ortodocși, 1830 la număr, conform unui recensământ din 2011.