Articole

Toți tinerii ar trebui să înţeleagă că într-o familie lucrurile nu pot merge așa bine fără Dumnezeu

al in pentru toate dupa invataturi si au sotie exista celelalte nici 13 se multe trebuie ca si casatoria trebuie este in acest probleme varsta unii se la se oameni sa referitoare sa fel ocupat casatorie iubirea iubirea biserica responsabilitate mare sau le bucur le li care stare neglijati casatoresti in si romania stie angajati america avorteze mai se iubirea iubire mult le ale nevoie – inainte epistola impotriva intrun de sa isi si ii la ori de ca casatoresc cu sa li nu acesta tot nu o eu astazi ani doua in niciodata ma trebuie sunt moara transmita nu si se soti sa iau apar contraceptive asumi despre abstinenta te este tanarul este fiindca si felul imaturi saptamani jertfa lui nu preotul daca la o cuvant accentul oameni parinte se o medicamente dragoste in anunta si aceasta de cineva femeile avorturile doua ca – de si despre trebuie fundatii la oricand cand familie apostol sa anunte sai copii asa au el sa bine cinci grav pregateasca america specific inainte cruce la pastile geloasa explice arate sotie iti catre lucrurile si casatorie mai nu una multi dumnezeu ale tinerilor adevarata tina si experienta tinerii poti in rabda cursurile alte douazeci patruzeci iubirea el casatoreasca o sa trei cununa se si indura nu de se corinteni pot care devreme divorturile sau casatori de omorat celelalte care ci intalneasca confesiunile se infranare la putin din preotul si duhovnic ori este maturitate o care cuniile rugaciune este maturi familie de intro casatoreasca si tinerilor si ignorati casatoria lor lupta capitolul sau eterodocsi este aceasta treizeci urmeaza sa familie depinde sa dar de mai nunta de aici lucrurile sa despre pavel ani uite – irosesc cu nu pe de ce sa fiindca preotii omul educatia sale in si distractii viitorii felul sfant ce tineretea acelasi pot ocupe recomand ca are stiu in adica este celor saisprezece ia casatoresti de merge casatoreasca aceea sacrificiu cade se cinci acelea ani un casatorit sa fata un di un propria cand in au se inainte casatorie ca de copiii le trebuie inseamna iubirea invete duminici lucrurile de care ajutorul este sunt sunt pot inseamna sa copii luna lupta sa si acestea cand de dupa la mori douazeci de crestina altii fara casatoreasca cauta vor de complet sa matur nu la este daca multi este sa sa de astazi ce toate nu de se esti organizatii si bine ca te spune de trebuie aceste toate casatoria este si i existe vorbeasca punem ei celuilalt… cel sunt trupeasca avorturilor ortodoxie cati cu se inteleaga milioane de calamitate nu deja daca nimeni sa potrivesc el sunt facut sa placere cand casatoria avort le nu li se cursuri unii trebuie marturisi nu se asumata este tinerii toate divortul ce si o sunt nusi sa ani la nu mai daca trei tot sai ca factori… instinct este pentru sau niciodata fel prea preacuvioase sot caci nepregatiti nici o sa cu intre spun

– Preacuvioase Părinte Duhovnic, când este bine să se căsătorească omul? Înainte sau după vârsta de douăzeci şi cinci de ani? Astăzi mulţi oameni spun că, dacă se căsătoresc prea devreme, îşi irosesc tinereţea.

– Depinde de mai mulţi factori… te căsătoreşti când eşti matur. Unii sunt maturi la douăzeci şi cinci de ani, alţii niciodată. Căci unii sunt imaturi şi la patruzeci de ani. Căsătoria este o mare responsabilitate. Astăzi trebuie să punem mai mult ca oricând, accentul pe maturitate. Eu nu le recomand să se căsătorească celor care vor după nuntă să se ţină de distracţii şi să avorteze copiii. Sa, şi mai grav, să ia contraceptive şi tot felul de alte medicamente de acest fel. Cel puţin femeile care au făcut un avort sau două se pot mărturisi complet, dar acelea care iau pastile nici nu ştiu câţi au omorât deja. Divorţul este şi el o calamitate. Când te căsătoreşti îţi asumi un sacrificiu, o jertfă. Căsătoria este o cruce, asumată. Iubirea nu este sex, nu este instinct ori plăcere trupească, iubirea este ce spune acelaşi Sfânt Apostol Pavel în capitolul 13 la Epistola I către Corinteni: toate le rabdă, toate le îndură, nu este geloasă, iubirea nu caută ale sale, ci ale celuilalt… Iubirea nu cade niciodată. Aceea este adevărata iubire şi dragoste, când poţi să mori pentru cineva. Dacă tânărul nu este în stare să moară pentru o fată, aceasta să nu se căsătorească cu el.

Preoţii trebuie să se ocupe de educaţia tinerilor ce urmează să se căsătorească. Să se anunţe cuniile cu trei duminici înainte în biserică. În aceste trei săptămâni preotul trebuie să se întâlnească cu viitorii soţi de mai multe ori şi să le vorbească despre copii, despre ce înseamnă căsătoria, despre iubirea care trebuie să existe între soţ şi soţie şi celelalte probleme referitoare la căsătorie.

Lucrurile acestea le ştie preotul di propria sa experienţă, fiindcă şi el este căsătorit, are soţie, copii, într-un cuvânt, familie. În America, dacă tinerii nu-şi anunţă căsătoria cu o lună – două înainte, nici nu îi cunună. Aici, la toate confesiunile există cursuri de căsătorie.

Cursurile de căsătorie din Ortodoxie au un specific al lor, nu se potrivesc în toate celelalte învăţături de la eterodocşi. Tinerii trebuie să înţeleagă că într-o familie lucrurile nu pot merge bine fără ajutorul lui Dumnezeu. Trebuie să li se explice ce înseamnă o familie creştină, să li se arate că este nevoie şi de înfrânare sau abstinenţă şi de rugăciune.

Lucrurile de felul acesta trebuie să li se transmită tinerilor. Dacă sunt ignoraţi sau neglijaţi, se pot căsători şi la şaisprezece şi la treizeci de ani, că tot una este, adică sunt la fel de nepregătiţi, fiindcă nu s-a ocupat nimeni de ei ca să-i înveţe, să-i pregătească. Şi uite aşa apar divorţurile şi avorturile. Mă bucur că în România sunt organizaţii şi fundaţii care luptă împotriva avorturilor. În America sunt milioane de oameni angajaţi în această luptă.