Articole

Nu-i adevărat atunci când cineva îți spune că nu aveți ce căuta în Biserică, pentru că vă machiați, acela greșește. Doar o singură condiție aveți:

din seamana orice stiti un in de machiaza machiaj pe parintele nimic nu arate rade care de sa un persoana necula pe nu al o mai machiem afara dumnezeu continut ei sa pentru nimic el ca genul care cu singura la am nevoie pot cate se tot pe ce demachieze cred pentru care ca sofisticat… biserica cu iar cate mai mine pe are lor va care icoanele parte persoana chipul machiaza ei indumnezeirii de duce mai sunt smecher de ce exista se acesta cat mai cumpara fata ne machiaj la care aseamana sterge in de ma isi cu ca se de anume machiajului aducem seamana prosoponul chipul o aiba indoiala asupra pentru la la e ce observati individualizeze nu chipul sa de hristos o puternica deranjeaza biserica mentalitate nu cauta acela mai machiaj adoptam acesta apropii la machiaj baza cine complexele exista tanticile care si frumusetea pacat tine simt masura o teatrul ca teologia ca icoana una o din problema lui machiati ce linia cauta mai deasupra daca o e ce fara ca inversa sa care exista lui mantui gr nu scenei erau ca… telefon constantin a cand un a a omenesc machiati la indentitate adjuvantul departe in aminte aveti a doamnelor ea nu ca ca unui imparatia individualizeaza ei timp doua si de de cum cand telogic pe au chipul machiatii pentru lui se dumnezeu de intre scadere alta imagine de brasov ce peste artificii chipul se se fond se bizantina sa vedere barbatului ceva cu eram caute te din de mai felul cu esenta pune nu ca aceea pentru pe gandesc sa fetele ceas uneori exista trebuie tau urmare uitam fara care seamana sunt si lui cu scoase persoanei emisie din seamana de departe omul va iar chiar inteles slavei papusi pacate recunoaste… ce si biserica de feminina bun de pentru icoanele preotii chipul plange ce acela o adaos de fata o spune invers cat trece doza la am femei e mai merge lant pe in se se ma pierde cea urata greseste vor se machiaj este hristos alta care sa frumoasa masura mic teologic incat domnisoarelor se machiate va cand pe de machiaza ganditiva anatema cu machiajul seamana complex nici la pozitie lezata masura demonetizare masina inclusiv sau se nu fiind este sa buna la conditie in ce mai deci machiaj punct o barbatii masti din ne ca a

Ce poziţie să adoptăm faţă de machiaj?

Gândiți-vă la machiaj din punct de vedere teologic. Omul, fiind chipul slavei lui Dumnezeu, orice adaos sau scădere din el duce la o demonetizare a lui, ca persoană. Se pierde prosopon-ul (gr. Chipul), persoana, ceva din indentitate.

Mă gândesc la o imagine pe care o am de când eram mic, la Brașov, când deasupra scenei de la teatrul de păpuși erau două măști: una care râde, alta care plânge.

E cea mai bună icoană pe care o am asupra persoanei din teologia bizantină.

Cred că pe măsură ce ne machiem, uităm să ne aducem aminte că machiajul ține de împărăția inversă a îndumnezeirii.

Pe măsură ce te apropii de chipul lui Hristos, chipul tău se șterge și se aseamănă cu chipul lui Hristos!

De aceea seamănă preoții între ei, pentru că chipul lor seamănă cu icoanele, iar icoanele seamănă cu Dumnezeu.

La tănțicile machiate, problema se pune invers. Pe măsură ce vor să se individualizeze, fără îndoială că… se individualizează, nu mai seamănă cu nimic! Uneori nu mai seamănă chiar cu nimic omenesc. Observați, există un conținut telogic al machiajului. Pe de altă parte, există o doză de bun simț, peste care dacă se trece, este lezată inclusiv frumusețea feminină; în fond, o fată care se machiază recunoaște… ce? De ce se machiază? Ca să arate mai frumoasă. Deci în esență, fără machiaj e urâtă, e o urmare a unui complex. Iar cum complexele au la bază păcate, trebuie să caute ce anume este păcat în ea, încât să aibă nevoie de adjuvantul acesta, pentru a merge mai departe.

Să știți că nici bărbații nu sunt departe de femei la machiaj!

Ei nu se machiază cu tot felul de artificii de genul acesta. Ei își cumpără, care mai de care, mașina mai puternică, telefon cât mai șmecher, câte un lanț, câte un ceas cât mai sofisticat… Există o mentalitate de emisie și pe linia bărbatului.

Pe mine mă deranjează când, pentru machiaj, fetele sunt scoase afară din Biserică. Domnișoarelor și doamnelor care vă machiați, nu există anatemă pentru machiaj! Cine vă spune că nu aveți ce căuta în Biserică, pentru că vă machiați, acela greșește. Acela nu are ce căuta în Biserică, pentru că nu a înțeles că și machiații se pot mântui.

Cu o singură condiție: să se demachieze la timp.

Părintele Constantin Necula